F. L. Čelakovský, J. Jungmann, P.J. Šafařík, K. J. Erben
Text dotazu
Dobrý den,
sháním literaturu týkající se F. L. Čelakovského, J. Jungmanna, P. J. Šafaříka a K. J. Erbena. Potřeboval bych hlavně životopisy a informace týkající se folkloristické činnosti těchto pánů. Existuje nějaký životopis či informace o životě P. J. Šafaříka?
A ještě bych měl jeden dotaz - vím, že se K. J. Erben podílel na Riegrově slovníku naučném, do něhož zanesl mytologické informace. Dá se nějak zjistit, do kterého svazku přispěl?
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
uvádíme Vám některé z vyhledaných knih k tématům uvedeným ve Vašem dotazu.
František Ladislav Čelakovský:
* Závodský, Artur. František Ladislav Čelakovský. 1. vyd. Praha: Melantrich, 1982. 648 s., [48] s. obr. příl. Odkazy pokrokových osobností naší minulosti; sv. 65.
Klíčová slova: Čelakovský, František Ladislav (básník čes., 1799-1852) - život a dílo - monografie
* Dolanský, Julius. Fr. Lad. Čelakovský: 1852-1952. 1. vyd. Praha: Osvěta, 1952. 46, [2] s. Knihovna Čs. společnosti pro šíření politických a vědeckých znalostí; sv. 2.
Klíčová slova: Čelakovský, František Ladislav (1799-1852 básník český) - studie
* Hanuš, Ignác Jan. Život a působení Františka Ladislava Čelakovského. V Praze: Tisk umělecko-knihařského ústavu Karla Bellmanna, 1855. 64 s.
Kniha je zdigitalizovaná a volně dostupná v digitální knihovně Kramerius na adrese http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowMonograph.do?id=26895&author=Hanuš_Ignác_Jan
Josef Jungmann:
* Sak, Robert. Josef Jungmann: život obrozence. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2007. 313 s., [4] s. barev. obr. příl. Velké postavy českých dějin; sv. 8. ISBN 978-80-7021-890-7.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200710/contents/nkc20071751701_1.pdf
* Jedlička, Alois, ed. Josef Jungmann a jeho pokrokový odkaz dnešku. 1. vyd. Praha: Univ. Karlova, 1975. 249 s. Slavica Pragensia; 17. Acta Universitatis Carolinae. Philologica; R. 1974. Č. 3-4.
Klíčová slova: Jungmann, Josef - život a dílo - sborníky
* Zelený, Václav. Život Josefa Jungmanna. 2. vyd. rozmnož. rejstříkem jmen a věcí od Fr. Bílého a dřevoryt. podobiznou Jos. Jungmanna. V Praze: Fr. A. Urbánek, 1881. viii, 422, xxii s. Urbánkova bibliotéka paedagogická; sv. 87.
Pavel Josef Šafařík.
* Bláhová, Emilie, ed. et al. Aktuální otázky slovanské filologie a Šafaříkův vědecký odkaz. Praha: Euroslavica, C1996. 162 s. ISBN 80-85494-29-9.
* Hajduková, Terézia, ed. Pavol Jozef Šafárik 1795-1861. Prešov: Okresná knižnica, 1991. 1 sv. (nestr.).
Klíčová slova: Šafařík, Pavel Josef - život a dílo - přehledy
* Novotný, Jan. Pavel Josef Šafařík: Studie s ukázkami z díla. 1. vyd. Praha: Melantrich, 1971. 362, [4] s. Odkazy pokrokových osobností naší minulosti.
Resumé: Studie vychází k 110. výročí úmrtí vědce, který ,,zaujímá . . . jedno z nejvýznamnějších míst jak v novodobých dějinách českého a slovenského národa a jejich osvobozeneckého zápasu, tak v galerii předních tvůrčích osobností celé evropské vzdělanosti 19. století". Práce je pokusem o zhodnocení úlohy této významné osobnosti v širším kontextu vědeckého a kulturně politického vývoje minulého století. První, monografická část knihy zachycuje Šafaříkovy pohnuté životní osudy, okolnosti zrodu, obsahovou stránku, ohlas a obecný kulturní a politický význam jeho literárního a zejména monumentálního vědeckého díla, ve kterém zasáhl do všech oborů slavistických bádání své doby, a nakonec je připojen Šafaříkův lidský profil. Druhá, dokumentační část přináší ukázky z Šafaříkova díla
Karel Jaromír Erben:
* Homolová, Květa, ed. a Otruba, Mojmír, ed. Čeští spisovatelé 19. stol.: studijní příručka. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1971. 255 s.
Klíčová slova:
Arbes, Jakub, 1840-1914
Bartoš, František, 1837-1906
Bendl Stránický, Václav Čeněk, 1832-1870 Beneš Třebízský, Václav, 1849-1884 Čech, Svatopluk, 1846-1908 Čelakovský, František Ladislav, 1799-1852 Zeyer, Julius, 1841-1901 Bozděch, Emanuel, 1841 -ca 1889 Erben, K. J., 1811-1870
* Piorecká, Kateřina, ed. a Navrátil, Ivo, ed. Karel Jaromír Erben a úloha paměťových institucí v historických proměnách: referáty z vědecké konference konané ve dnech 15.-16. dubna 2011 na Malé Skále. Semily: Státní oblastní archiv v Litoměřicích - Státní okresní archiv Semily pro Pekařovu společnost Českého ráje v Turnově, 2011. 2 sv. (326, 251 s., [4] s. obr. příl.). Z Českého ráje a Podkrkonoší, suppl. 14. ISBN 978-80-86254-22-7.
Klíčová slova: Erben, Karel Jaromír, 1811-1870 * česká literatura -- 19. stol. * interpretace a přijetí literárního díla * kulturní život -- Česko -- 19. stol. * paměťové instituce -- Česko * literární historie -- Česko
* Dolanský, Julius. Karel Jaromír Erben. Praha: Melantrich, 1970. 432 s. Odkazy pokrokových osobností naší minulosti; [sv. 28].
Klíčová slova: Erben, Karel Jaromír, 1811-1870 * biografie
* Dolanský, Julius. Karel Jaromír Erben: studie s ukázkami z díla. 1. vyd. Praha: Melantrich, 1970. 439 s. , il. , [52] s. obr. příl. ; 21 cm. ( Odkazy; sv. 28).
Klíčová slova: monografie * Erben K.J. * osobnosti * básníci
K jednotlivým autorům také naleznete informace jak k jejich životu, tak i dílům, v publikacích pojednávajících obecně o literatuře a spisovatelích, např.:
* Haman, Aleš. Trvání v proměně: česká literatura devatenáctého století. 2., rev. vyd. Praha: Arsci, 2010. 326 s. ISBN 978-80-7420-011-3.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201102/contents/nkc20102154144_1.pdf
* Janáčková, Jaroslava. Česká literatura 2: od romantismu do symbolismu (19. století). 2., dopl. a rozš. vyd. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1998. 329 s. ISBN 80-7106-286-3.
* Čeští spisovatelé 19. století: Slovníková příručka. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1985. 829 s., rejstř.
Všechny tyto knihy a mnohé další můžete dohledat v Souborném katalogu ČR na adrese http://aleph.nkp.cz/F , kde kromě záznamu knihy také naleznete informaci, ve které knihovně se nachází. Pro hledání jsme využili jako předmětová hesla jména spisovatelů a obecná hesla např. spisovatelé, Česko, 19. století, apod.
Pokud byste měl zájem také o články v českých novinách a časopisech, doporučujeme Vám využít  bázi ANL, která je taktéž dostupná na adrese http://aleph.nkp.cz/F, ze naleznete výběrové záznamy článků od roku 1991. Příkladem uvádíme:
* Aleš, Pavel. Dvě století od narození Pavla Josefa Šafaříka. Hlas pravoslaví, 1996, 52(1), s. 9-14. ISSN 0323-1089 Klíčová slova: česká jazykověda * česká slavistika * slovenští slavisté * české národní obrození * slovanské jazyky * slovanské literatury * jazykovědné bádání * literární bádání * Rakousko-Uhersko * Slovensko * stol. 19. * Pavel Josef Šafařík (1795-1861)
* Rak, Jiří. Josef Jungmann. Reflex, 2007, 18(46), s. 72-75. ISSN 0862-6634.
Klíčová slova: Jungmann, Josef, 1773-1847 * čeští filologové * čeští literární historici
* Sedláček, Zbyněk. Dvousté výročí narození Františka Ladislava Čelakovského. Česká literatura, 2000, 48(1), s. 104-107. ISSN 0009-0468.
Klíčová slova: Čelakovský, František Ladislav, 1799-1852 * čeští spisovatelé * básníci * národní buditelé
* Tomíček, Jan. Karel Jaromír Erben (7.11. 1811 Miletín - 21.11. 1870 Praha): slovanská činnost Karla Jaromíra Erbena . [Zač.]. Pod Zvičinou, 2012, 30(1), s. 4-8.
Pozn.: díly 2-5 v následujících číslech 2-5
K tématu folkloru byste mohl najít informace v již uvedených knihách o jednotlivých osobnostech, v obecném významu se Vám mohly hodit následující tituly, kde by daní autoři také mohli být zmíněni:
*  Klímová, Dagmar. Lidové vyprávění v období národního obrození. Praha: Ústav pro etnografii a folkloristiku ČSAV, 1980. 187 l. Lid a lidová kultura národního obrození v Čechách; maketa sv. 5.
* Sirovátka, Oldřich. Česká pohádka a pověst v lidové tradici a dětské literatuře. V Brně: Ústav pro etnografii a folkloristiku Akademie věd České republiky, 1998. 183 s. ISBN 80-85010-06-2.
K Vašemu poslednímu dotazu ohledně  příspěvku K.J.Erbena v Riegrově slovníku naučném - Erben do slovníku skutečně přispíval, na úvod prvního dílu je zapsán mezi 143 přispěvateli, jeho příspěvky jsou označeny zkratkou aEn. Bohužel jsme nenašli žádný soupis hesel k jednotlivým autorům a tak nelze říci, na kterých dílech  se Erben autorsky podílel.
V knize Piorecká, Kateřina, ed. a Navrátil, Ivo, ed. Karel Jaromír Erben a úloha paměťových institucí v historických proměnách: referáty z vědecké konference konané ve dnech 15.-16. dubna 2011 na Malé Skále. Semily: Státní oblastní archiv v Litoměřicích - Státní okresní archiv Semily pro Pekařovu společnost Českého ráje v Turnově, 2011. 2 sv. (326, 251 s., [4] s. obr. příl.). Z Českého ráje a Podkrkonoší, suppl. 14. ISBN 978-80-86254-22-7. je kapitola, která je věnovaná přímo Erbenovi a jeho spolupráci na Slovníku naučném. Můžete se např. dočíst, že se v 80.letech minulého století objevila informace, že Erben zpracoval 108 hesel a z toho 85 bylo věnováno mytologii a zvykosloví. Vedle bájesloví se Erben zaměřil na archivnictví a literární historii. Významná část zpracovaná Erbenem jsou hesla v kapitole Slovanské bájesloví. Více informací o práci a příspěvku Erbena na Naučném slovníku se můžete dočíst  v 1. díle uvedené knihy, bohužel rozpis dílů tu uveden není.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.09.2013 14:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu