experiment s balónkem
Text dotazu
U dna (nebo přímo ve dně) pevnější prázdné plastové lahve o objemu 1,5 - 2 litry udělejte malou dírku o průměru 2 - 3 mm. Hrdlem do lahve vsuneme nafukovací balonek a jeho konec upevníte okolo hrdla. Balonek nafouknete směrem dovnitř do lahve a poté dírku u dna ucpete prstem nebo přelepíte páskou,aby jí nemohl procházet vzduch.
1)Pokud je otvor u dna dobře utěsněn,balonek uvnitř lahve nesplaskne.Vysvětlete proč!
2)Do nafouknutého balonku vložíte malý koudek papíru.Co se s ním vstane, když dírku u dna otevřete?Pozorování prosím fyzikálně zdůvodněte!
3)Jak moc se Vám podaří nafouknout balonek,jestliže otvor utěsníte ještě před nafukováním?vysvětlete,v čem se situace mění od předcházejícího případu.
4)proč potřebujete, aby plastová láhev byla dostatečně pevná?
Odpověď
Dobrý den, podle znění Vašeho dotazu usuzujeme, že se jedná o zadání úkolu, který jste dostali ve škole a který předpokládá Vaši vlastní aktivitu a uplatnění fyzikálních znalostí. Dle pravidel služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu - níže na stránce) nezpracováváme žádné školní úlohy, otázky ke zkouškám apod., ani neprovádíme žádné experimenty. Tento pokus byste měla provést sama, případně se spolužáky, nicméně nabízíme Vám několik titulů, které by pro Vás při hledání odpovědí na dané otázky mohly být užitečné:
1) Fysika v pokusech / V. Halada. -- Praha : Mladá fronta, 1952. -- 103, [1] s. : 2, [1] obr. příl. ; 8°
2) Fysikální pokusy : Příručka fysikálního kroužku / [Autor:] Rudolf Faukner ; Il. Jiří Nosek. -- 1. vyd.. -- Praha : Mladá fronta, 1956. -- 157, [3] s. ; 8°
3) Fyzika z vlastních pozorování / Hans Backe ; Z něm. orig. Physik selbst erlebt přel. Jaroslav Binko a Zdeněk Tomášek ; Il. Jaroslav Béza. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1973. -- 295, [1] s. ; 8°
4) Malý vědec : experimenty, které můžete provádět i doma. 1, [Voda, vzduch, rostliny, teplo, světlo, elektřina, zvuk atd.] / Tomislav Senćanski ; [překlad Tomáš Apeltauer ; ilustrace Miroljub Milutinović Brada]. -- Vyd. 1.. -- Brno : Computer Press, 2006. -- 62 s. : barev. il. ; 25 cm
5) Malý vědec : experimenty, které můžete provádět i doma. 2, [Pohyb, setrvačnost, gravitace, síly akce a reakce, magnetismus atd.] / Tomislav Senćanski ; [překlad Petr Sobotka ; ilustrace Miroljub Milutinović Brada]. -- Vyd. 1.. -- Brno : Computer Press, 2006. -- 63 s. : barev. il. ; 25 cm
6) Malý vědec : experimenty, které můžete provádět i doma. 3, [Elektrický proud, chemické reakce, energie, teplo, světlo, tlak atd.] / Tomislav Senćanski ; [překlad Irena Picková ; ilustrace Darko Žebrić a kolektiv]. -- Vyd. 1.. -- Brno : Computer Press, 2006. -- 71 s. : barev. il. ; 25 cm
7) Pokusy profesora Amaveta aneb receptář zábavných fyzikálních experimentů / Zprac. Jaroslav Kočvara, Milan Slavík ; [Ilustr.] M. Slavík ; Obálka a graf. úprava Eva Duchečková. -- 1. vyd.. -- Praha : Institut dětí a mládeže Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, 1993. -- 75 s. : obr. ; 21 cm
8) Pokusy z fyziky na střední škole / Emanuel Svoboda a kolektiv. -- 1. vyd.. -- Praha : Prometheus, 1997-. -- 4 sv. : il. ; 20 cm
9) Pokusy z fyziky na základní škole / Josef Fuka, Jan Kunzfeld, Jaroslav Novotný ; obr. Josef Kubík. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1985. -- 365 s. : obr., fot. ; 21 cm
10) Pokusy z fyziky s jednoduchými pomůckami / E. Svoboda. -- 1. vyd.. -- Praha : Prometheus, 1995. -- 53 s. : il. ; 21 cm
11) Proč a jak? : zábavné pokusy všeho druhu / [na knize spolupracovali Susannah Le Besqueová ... et al. ; ilustrace Tony Keyon ; fotografoval Roger Vlitos ; z anglického originálu ... přeložila Romana Kempná]. -- 1. vyd.. -- Havlíčkův Brod : Fragment, 2000. -- 2 sv. (111, 111 s.) : barev. il. ; 28 cm
12) Stokrát proč : otázky, odpovědi a pokusy (některé skoro jako kouzla) z přírodovědy, fyziky, biologie a chemie pro tvořivé učitele a zvídavé žáky na základní škole / Rudolf Šup. -- Praha : Rudolf Šup, [2004]. -- 76 s. : il. ; 30 cm
13) Školní pokusy ve fyzice / Milena Kušnerová. -- Vyd. 1.. -- Ostrava : Ostravská univerzita, 1994. -- 283 s. : il. ; 29 cm
14) Školní pokusy z fyziky 1 / Libor Koníček. -- Vyd. 1.. -- Ostrava : Ostravská univerzita, 2003. -- 84 s. : il. ; 30 cm
15) Školní pokusy z fyziky 2 / Libor Koníček. -- Vyd. 1.. -- Ostrava : Ostravská univerzita, 2004. -- 77 s. : il. ; 30 cm
16) Velká kniha pokusů. -- České vyd. 1.. -- Praha : Svojtka a Vašut, 1997. -- 96 s. : barev. il. ; 31 cm
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2008 10:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu