-
To se mi líbí
-
Doporučit
Napr. ako dizajnovať nejaký produkt verejnej správy/ štátnej správy... napríklad nejakú databázu, ktorá by mala byť prístupná pre všetkým občanom.
Neviem kde hľadať, prípadne nepoznáte nejaké online databáze, prípadne kam ísť v knižnici ?
Dobrý den,
pro vyhledávání dokumentů z fondu Národní knihovny ČR je možné využít elektronický katalog NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc), kde jsme však nalezli pouze publikace věnující se user experience (UX, user experience design, UX design; někdy se používá také uživatelský zážitek nebo design zaměřený na uživatele) spíše z obecného hlediska, nikoliv ve spojení s veřejnou nebo státní správou. Jako příklad uvádíme několik vyhledaných záznamů:
* ČERVENKOVÁ, Alena, ed. a HOŘAVA, Michal, ed. Uživatelsky přívětivá rozhraní. Vyd. 1. Praha: Horava & Associates, 2009. 177 s. ISBN 978-80-254-5295-0.
Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/352001/pdf
Digitalizovaný dokument (plný přístup možný pouze z počítačů NK ČR): http://kramerius4.nkp.cz/search/i.jsp?pid=uuid:346a5130-6cc8-11e5-9e57-005056827e52
* Firma a konkurenční prostředí 2009: sborník z mezinárodní vědecké konference: Brno, 12.-13. března 2009. 5. část = Firm and Competitive Environment 2009: proceedings of international scientific conference: Brno, March 12-13, 2009. Part 5. Brno: MSD, 2009. 254 s. ISBN 978-80-7392-088-3. Příspěvek: MUNK, Michal; BALOGH, Zoltán. Možnosti optimalizácie webu na základe nájdených vzorcov správania sa používatel’ov
* ADAMÍKOVÁ, Anežka, ed. a MARVAN, Lukáš BoB, ed. #zapixely: průvodce světem digitálního designu. 1. vyd. Praha: Czechdesign, z.s., [2017], ©2017. 79 stran. ISBN 978-80-906423-4-8.
Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/257668/pdf
* STANÍČEK, Petr. Dobrý designér to všechno ví!. I. vydání. Kamenné Žehrovice: vydáno vlastním nákladem autora, 2016. 306 stran. ISBN 978-80-260-9427-2.
Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/183952/pdf
* IHNAT, Štefan. Kritický pohled na web. Praha: Critical works s.r.o., 2016. 139 stran. ISBN 978-80-87994-74-0. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/229744/pdf
* VAN DUYNE, Douglas K., LANDAY, James A. a HONG, Jason I. Návrh a tvorba webů: vytváříme zákaznicky orientovaný web. Vyd. 1. Brno: CP Books, 2005. 672 s. ISBN 80-251-0508-3.
Pozn.: publikace obsahuje i vzor webu pro veřejnou správu
Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/351879/pdf
Digitalizovaný dokument (plný text přístupný pouze z počítačů NK ČR): http://kramerius4.nkp.cz/search/i.jsp?pid=uuid:c9eca8f0-3a6b-11e5-8851-005056827e51
* SEMERÁDOVÁ, Tereza a WEINLICH, Petr. Uživatelské parametry webového designu. Vydání 1. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2018. 125 stran. ISBN 978-80-7494-448-2.
Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/454953/pdf
* DAWSON, Alexander. Výjimečný webdesign: jak tvořit osobité, přitažlivé, použitelné weby. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2012. 344 s. ISBN 978-80-251-3719-2.
Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/63925/pdf
A článek z bibliografické článkové databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://alep.nkp.cz/cze/anl):
* IHNAT, Štefan. UX design: další úroveň webdesignu. Pixel, 2015, 19(3), s. 40-42. ISSN 1211-5401.
Dva stručnější články jsme nalezli také volně na internetu:
* http://millo.cz/blog/tvorba-obsahu-pro-weby-verejne-spravy-prakticky/
* http://millo.cz/blog/webdesign-ve-verejne-sprave/
Cizojazyčné publikace s tematikou UX obecně nebo s využitím již nějakého konkrétního nástroje lze hledat v placené databázi ProQuest Ebook Central (https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/prehled-lic-zdroju/#ebookcentral), která je pro registrované uživatele NK ČR přístupná přímo ve studovnách NK ČR nebo prostřednictvím vzdáleného přístupu odkudkoliv (https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/vzdaleny-pristup). Záznamy publikací jsou obsaženy i v elektronickém katalogu NK ČR, pro prohlížení plných textů je nutné přihlásit se přímo do zmíněné databáze. Opět uvádíme několik příkladů:
* Digital experience design: ideas, industries, interaction [online]. Bristol, U.K.: Intellect, 2008 [cit. 2019-02-14]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10275512.
* KUNIAVSKY, Mike. Observing the user experience: a practitioner's guide to user research [online]. 2nd ed. Waltham, MA: Morgan Kaufmann, ©2012 [cit. 2019-02-14]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10583656.
* BEASLEY, Michael. Practical web analytics for user experience: how analytics can help you understand your users [online]. Amsterdam: Morgan Kaufmann, an imprint of Elsevier, 2013 [cit. 2019-02-14]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10726033.
* FERREIRA, Alberto. Universal UX design: building multicultural user experience [online]. Cambridge, MA: Morgan Kaufmann, [2017], ©2017 [cit. 2019-02-14]. ISBN 978-0-12802595-6. Dostupné z: http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&scope=site&db=nlebk&db=nlabk&AN=1144210.
Konkrétnější výsledky by mohlo přinést vyhledávání v zahraničních placených databázích, např. EBSCO - Academic Search Ultimate, OmniFile Full Text Select, ScienceDirect, SpringerLINK aj. Podrobnější údaje k databázím spolu s informacemi o přístupu jsou k dispozici na adrese - https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/prehled-lic-zdroju/. Využít můžete také vyhledávač Google Scholar (https://scholar.google.cz/), který umožňuje hledání odborné literatury - článků, knih, preprintů, vědeckých prací, vysokoškolských prací atd. Součástí záznamů mohou být odkazy na plné texty, ať už volně přístupné nebo v rámci placených zdrojů. Jako klíčová slova lze použít: UX design/user experience design/user centered design ve spojení s public administration/civil service/state administration/public service.
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
13.02.2019 21:59