Biografie nebo autentické vzpomínky o životě a pěvecké dráze Elly Fitzgerald
Text dotazu
Dobrý den, hledám nějaké autentické vzpomínky, odpovědi v rozhovorech s Ellou Fitzgerald nebo i knihy, kde bych mohla najít její autentické vzpomínky na její pěvecké začátky i výpovědi o jejím osobním životě, dětství a mládí, kdy se rozhodovala, že chce sólově zpívat. A prosím i o informaci, zda by mi KJM poskytla tyto materiály v češtině.
Děkuji
Odpověď
Vážená paní (...),
ve fondu naší knihovny máme k dispozici pouze několik časopiseckých a novinových článků o Elle Fitzgerald, které si můžete přijít do KJM prostudovat, většina z nich je přístupná online na knihovních počítačích. Lze také pořídit jejich kopie.
Konkrétně se jedná o tyto články:
BYSTROV, Michal. Ella Fitzgeraldová v Praze. Reflex. 2021, roč. 32, č. 24, s. 62-65.
HOMOLOVÁ, Marie. Jazzmanka tělem i duší. Ona Dnes. 2022, č. 44 (31.10.2022), s. 34-35.
-MZW-. Jazzová královna. Téma. 2017, roč. 4, č. 17, s. 65.
SMÍTALOVÁ, Petra. Lady s jazzovou duší. Lidové noviny. 2017, roč. 30, č. 94 (22.04.2017),  příl. Relax, s. 3/III.
KAŠÍK, Václav. První dáma jazzu. 100+1 zahraniční zajímavost. 1996, č. 14, s. 14-15.
Existují samozřejmě i další články na toto téma, bohužel ne již dostupné v našem fondu.
Přes internetový portál www.knihovny.cz, který sdružuje tuzemské knihovny, jsme zjistili, že česky dosud nevyšla žádná monografie o Elle Fitzgerald, ale cizojazyčné publikace o této zpěvačce existují, např.:
NICHOLSON, Stuart. Ella Fitzgerald: the complete biography. New York: Routledge, 2004. 334 s. ISBN 0-415-97119-5. Dostupné také z: http://www.loc.gov/catdir/enhancements/fy0647/2005299141-d.html.
NOLDEN, Rainer. Ella Fitzgerald: ihr Leben, ihre Musik, ihre SchallplattenCollection Jazz. Gauting-Buchendorf: OREOS, [1986]. 249 s. ISBN 3-923657-15-3.
NICHOLSON, Stuart. Ella Fitzgerald: a biography of the first lady of jazz. London: Indigo, 1996. xv, 334 s. ISBN 0-575-40032-3.
JOHNSON, J. Wilfred. Ella Fitzgerald: an annotated discography: including a complete discography of Chick Webb [online]. Jefferson, North Carolina: McFarland & Company, Inc., Publishers, 2001. ISBN 978-0-7864-5039-8. Dostupné z: https://ebookcentral.proquest.com/lib/natl-ebooks/detail.action?docID=2048475.
O Elle Fitzgerald se zmiňují také některé české publikace z oblasti jazzové hudby, většinou jde o slovníková hesla nebo krátké kapitoly. Některé z uvedených publikací jsou dostupné v Hudební knihovně KJM:
NOVOTNÝ, Tomáš. Sto plus jedna světoznámých žen. Pardubice: Mayday, 2006. ISBN 80-86986-07-1.
DORŮŽKA, Lubomír. Panoráma jazzu. Praha: Mladá fronta, 1990.
HOŘEC, Jaromír. Hvězdy taneční hudby a jazzu II. Panton, 1969.
COOKE, Mervyn. Kronika jazzu. Vydání první. Praha : Knižní klub, 2016. 272 stran. Universum. ISBN 978-80-242-5030-4.
FORDHAM, John. Jazz : Dějiny : Nástroje : Hudebníci : Nahrávky. Praha : Slovart, 1996. 216 s. ISBN 80-85871-99-8.
MATZNER, Antonín - POLEDŇÁK, Ivan - WASSERBERGER, Igor. Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby. [Sv.] 2., Část jmenná. 1. vyd. Praha : Supraphon, 1986. 558 s., fot. příl.
Použité zdroje
https://katalog.kjm.cz/
https://www.knihovny.cz/
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
Brno-město
Knihovna
Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Datum zadání dotazu
10.06.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu