excentrická osoba
Text dotazu
prosím o vysvětlení slova excenrtická osoba, děkuji
Odpověď
Dobrý den,
k významu pojmu excentrický říká Akademický slovník cizích slov (Praha: Academia, 1995) toto:
1. odborně - položený mimo střed, od středu vzdálený, nesoustředný, výstředný (opak k centrický)
2. knižně - nápadný, výstřední, zvláštní (excentrický člověk, excentrické chování)
3. umělecky - excentrický artista (excentrik)
Vpodstatě stejná definice je také na internetových stránkách http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/excentricky
Další informace o konkrétních umělcích a jejich práci naleznete v článcích, které zpracovala Národní knihovna Praha. Níže uvádím záznamy některých článků z jejich katalogu, které jsou dostupné také na www.nkp.cz:
Balogh, Alexander
Ľútosť nad normáľnosťou : (k výstave Excentriques de gravité na Slovensku) / Alexander Balogh
In: Kritická příloha Revolver Revue. -- ISSN 1211-118X. -- Č. 23 (2002), s. 82-85
(Zá)važní excentrici. --  il.. -- Úvodní text z katalogu výstavy
In: Ateliér. -- ISSN 1210-5236. -- Roč. 14, č. 10 (20010517), s. 2
Typlt, Jaromír
Filip : Tak jako jitřní slunce, jež vychází z tmavých hor...? / Jaromír Typlt
In: Iniciály. -- Roč. 2, č. 17-18 (1991), s. 13-14
S pozdravem Kalabisová, studovna (Měk Havířov)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
19.04.2010 11:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu