Evropské poutní cesty
Text dotazu
Nedávno jsem absolvovala cestu sv. Jakuba ve Španělsku a zajímalo by mě, jestli v Evropě existují další poutní stezky, které by se těšily podobně bohaté infrastruktuře jako tato (tím myslím značení, ubytovny, služby pro poutníky, vydávání certifikátů, apod.). Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
zdá se, že druhou nejznámější, nejfrekventovanější a nejlépe propracovanou pěší stezkou co se týče infrastruktury v Evropě, je po Svatojakubské cestě pravděpodobně pouť do Říma-Via Francigena.
Pouť do Říma (Via Francigena-Cesta Franků)
Základním výchozím bodem pro pouť do Říma je katedrála v anglickém Canterbury, odkud je cesta do Říma asi 1900 km, tedy přibližně 3 měsíce pěší chůze. Tato poutní trasa začíná ve Velké Británii a vede přes Francii a Švýcarsko až do Itálie.
Je samozřejmě na každém poutníkovi/poutnici, kde svou cestu začne. Z Prahy do Říma je to asi 1500 km.
Mapa celé cesty na obrázku zde: https://www.google.cz/search?q=via+francigena+map&espv=2&biw=1745&bih=973&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjtkIzvpJ7QAhWC6xQKHYm2BeQQ_AUIBigB#imgrc=pnaeTy6AJD0zhM%3A
Co se týče značení, zdá se, že v Itálii je značení trasy velmi dobré a časté podobně jako na cestě do Santiaga, hůře tomu tak údajně je ve Švýcarsku, ve Francii i v Anglii, kde mohou značky chybět, či se trasy tříští a je proto lepší být vybaven/a mapou, či průvodcem, či nebát se zeptat na správný směr.
Ubytovny, stejně jako značení trasy, jsou ve Švýcarsku, ve Francii i v Anglii ne tak frekventované jako je tomu pak v samotné Itálii.  V Itálii jsou pak k dispozici ubytovny pro poutníky s platným „poutnickým pasem“, nicméně jsou trochu dražší než na cestě do Santiaga, obvykle se ceny pohybují mezi 10-25E a ubytovny nemají tak velkou kapacitu.
Seznam ubytoven počínaje Švýcarskem ke stažení ve formátu pdf zde:
http://www.visit.viefrancigene.org/en/visit/dove-dormire/
Poutní stezka do Říma není zdaleka tak frekventovaná jako pouť do Compostely, a poutník/poutnice tedy nepotká takové množství spolupoutníků/spolupoutnic jako na španělské cestě.
Poutnický pas je možno objednat online, či je možnost ho sehnat v podstatě na celé trase, počínaje Canterbury. V Římě pak samozřejmě každý poutník obdrží certifikát o absolvování trasy. Seznam míst, kde lze certifikát dostat:
http://www.visit.viefrancigene.org/en/AEVF/credenziale-online/
Užitečné Vám mohou být následující webové stránky, které obsahují aktualizované a užitečné informace o cestě.
http://www.viefrancigene.org/en/
http://francigenaways.com/viafrancigena/
http://www.ultreia.cz/svetove-poute/evropske-dalkove-poute/do-rima-via-francigena
Osobní zkušenosti poutníků s cestou do Říma naleznete v těchto publikacích:
http://svatojakubskacesta.blog.cz/1107/cesta-do-rima
LÍZNA, František. Pouť za sv. Kateřinou Sienskou: do Sieny a Říma. 1. vyd. Brno: Cesta, 2010. 139 s. ISBN 978-80-7295-124-6.
KOŽÍŠKOVÁ, Marie. Pěšky do Říma. Brno: Cesta, 2007. 196 s. ISBN 978-80-7295-099-7.
FAKTOR, Viktor. Pěší pouť do Říma. Olomouc: Votobia, 2000. 171 s., [8] barev. obr. příl. ISBN 80-7198-434-5.
Jednou z nejznámějším variant poutě Via Francigena je pravděpodobně Via di San Francesco – trasa Františka z Assisi. Tato stezka měří asi 180km a vede ze severního Toskánska do Assisi, odkud je možné si ji prodloužit až do Říma. Poutnické pasy, stejně jako značení a ubytovny jsou dostupné dobře, stejně jako tomu je u trasy Via Francigena. Více informací a užitečné odkazy například zde:
http://www.ultreia.cz/svetove-poute/evropske-dalkove-poute/do-assisi-trasa-sv-frantiska
http://www.umbriafrancescosways.eu/en/guidebook/
Informace o dalších, méně známých evropských poutích naleznete zde:
http://www.ultreia.cz/svetove-poute/evropske-dalkove-poute
Na závěr posíláme odkaz na zajímavou knihu o pouti do Jeruzaléma:
ZIBURA, Ladislav. 40 dní pěšky do Jeruzaléma: o pouti bez cukrové vaty. 1. vydání. Brno: BizBooks, 2015. 238 stran. ISBN 978-80-265-0427-6.
Ať se Vám případná pouť vydaří!
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.11.2016 00:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu