Eva Ibbotson, datum narození
Text dotazu
Vážení, žádáme Vás o zjištění přesného data narození britské autorky (rakouského původu)fantasy knih pro děti Evy Ibbotson. Námi zjištěné prameny se rozcházejí v roce narození (1925 nebo 1933). Den a měsíc narození se nám nepodařilo zjistit vůbec.
Odpověď
Dobry den,
Databaze narodnich autorit NK CR - AUT (http://sigma.nkp.cz/cze/aut) uvadi u E.Ibbotson pouze rok narozeni 1933. Udaje v bazi AUT jsou prevzaty z knihy E.Ibbotson Das Lied eines Sommers, ktera je v NK CR pouze v Narodnim konzervacnim fondu a udaj jsme tak bohuzel nemohli overit.
Dalsi zdroje, ktere jsme nalezli uvadeji rok narozeni 1925. V katalogu rakouske narodni knihovny jsme nalezli nasledujici autoritni zaznam, podle techto informaci se autorka narodila v roce 1925 a v roce 1933 emigrovala do Anglie:
http://aleph.onb.ac.at/F/?func=accref&acc_sequence=002429483Personenname Ibbotson, Eva
Daten zur Person in Wien geboren, 1933 nach England emigriert; Engl.
Schriftstellerin und Kinderbuchautorin; Physiologin Lebensjahre-n. 1925- Verweisungsform Wiesner, Maria Charlotte Michelle [Früherer Name]
V rozhovoru v The Guardian z 25.8.2004
(http://books.guardian.co.uk/departments/childrenandteens/story/0,,1290277,00.html, odkaz na rozhovor naleznete napr. ve Wikipedii) Eva Ibbotson uvadi, ze ji bude brzy 80 - "Well, considering I'm soon 80, it's a bit silly to expect to get by with nothing." - a ze v roce 1933 jako osmileta opustila s rodici Viden - "Ibbotson's parents were Jewish ... who left Vienna when Eva was eight, in 1933".
Dalsi zivotopisy E.Ibbotson jsou dostupne napr. na:
http://www.detiaknihy.cz/?p=62
http://www.randomhouse.de/author/author.jsp?per=50333
http://www.dradio.de/dlf/sendungen/buechermarkt/485429/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.11.2007 10:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu