etymologie slova udice
Text dotazu
Dobrý deń,rada by som poziadala o objasnenie povodu slova udica - udice. ďakuejm pekne za odpoved. Prajem prijemny vikend.
Odpověď
Dobrý den, slovo udice je praslovanskeho puvodu a s nejvetsi pravdepodobnosti vzniklo sloucenim slov: *oda (kdysi vyznam predlozky "v") a díti a znamena "co se vklada do navnady". Konkretneji je vyznam slova popsan v knize MACHEK, Etymologicky slovnik, kde se na str. 666 pise:
"Udice tedy znamena vklad, předmět (hacek) vlozeny do neceho, totiž do navnady. Divoke kachny, lisky a jina zvirata se dosud nekde lovi tak, ze se na ne nastrazi navnada (kousek masa), do niz je vlozena udice tak, ze je cela skryta; zvire pak pohlti navnadu naraz. Loveni udicemi prejali od myslivcu rybari.
Pozn.: * oznacuje predpokladanou prajazykovou nebo vubec puvodni podobu slovniho zakladu.
Pouzita literatura:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd.. Praha : SPN, 1992. 483 s. ISBN 80-04-23715-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.10.2009 10:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu