etymologie slova scarabeus
Text dotazu
Dobrý den, jak vzniklo slovo \"scarabeus\", jaký je původní význam? Slyšela jsem, že může mít etymologicky něco společného se slovem \"scrabble\" - je to pravda? Děkuji, J.Kolářová
Odpověď
Dobry den,
latinske slovo /"scarabaeus"/ vzniklo ze staroreckeho slova /"karabos"/ ("brouk, langusta"), ktere bylo pravdepodobne prejato ze stare makedonstiny (sufix /"-bos"/ neni puvodne recky).
Anglicke slovo /"scrabble"/ ("skrabat, hrabat") vzniklo na zaklade nizozemskeho /"schrabbelen"/ (opakovaci zpusob od /"schrabben"/ - "skrabat"). Stejny je puvod slova /"scrape"/ .
Ve vyznamu "bojovat, rvat se" bylo poprve zaregistrovano v r. 1638.
Vlastni nazev hry /"scrabble"/ vznikl v r. 1950 ve Spojenych statech, pravdepodobne z vyrazu /"scribble - scrabble"/, jenz je pouzivan na oznaceni rychleho psani.
Nezda se tedy, aby tato slova mela spolecny puvod.
Zdroje:
Holub, J. - Lyer, S.: Strucny etymologicky slovnik jazyka ceskeho se zvlastnim zretelem k slovum kulturnim a cizim Praha: SPN, 1992
Online Etymology Dictionary - http://www.etymonline.com
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2007 14:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu