Etymologie slova nebožtík
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal na vznik slova "nebožtík", jde o obrozeneckou slovní
hříčku?
Odpověď
Dobrý den,
slovo "nebožtík" vzniklo ze slova nebohý, složeninou: ne - bog (ze staroindického bhaga- = epitheton některých bohů = "udělující, dávající" - od bhájati = "udílí" - stejný základ pro bůh a bohatý). Nebohý = nemající podílu na bohatství, chuďas; nebožtík = ten, kdo již nemá údělu na tomto světě. S obrozeneckými "brusiči jazyka" není dané slovo ve slovnících spojováno.
Zdroje:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3. vyd. z roku 1971.
Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem ke slovům kulturním a cizím. Praha : SPN, 1978.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.02.2010 15:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu