etymologie slova libý
Text dotazu
Vážení, prosím vás o etymologický výklad slova libý. Má toto slovo stejný původ jako slova líbit se či líbat? Pocházejí všechna z jednoho kořene? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
slovo libý lze najít ve většině slovanských jazyků. Má indoevropský základ leubh, jeho staročeská podoba je lubý. Souvisí s německým lieb, latinským libet.
Odvozeniny: např. libost, oblíbiti si, zalíbiti si, políbiti, lubovati(míti rád), atd.
Použitá literatura:
Etymologický slovník jazyka českého / Václav Machek. -- Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. -- 866 s. ; 24 cm
Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím / Josef Holub, Stanislav Lyer. -- 4. vyd.. -- Praha : SPN, 1992. -- 483 s. ; 21 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2008 14:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu