-
To se mi líbí
-
Doporučit
Jaké je etymologie slova krb?
Díky,
Dobrý den,
slovo „krb“ se vyskytuje jedině v češtině a jeho původ je nejasný. Jedná se patrně o dosti starobylé slovo.
Autor Etymologického slovníku jazyka českého Václav Machek jej dává do souvislosti s řeckým slovem „klíbanos“ (respektive s jeho druhotvarem „kríbanos“), které označovalo vydutou poklici z kovu nebo hlíny, určenou k pečení. Jak píše Machek, „klibanos tedy tvořil při pečení jistou součást krbu. U nás byl název té ´součásti´ přenesen na pravý krb. Jedná se tedy o výraz prastarý, o stopu dávného způsobu při pečení chleba“. Tento výklad by údajně mohla potvrzovat i podoba krbu na východním Slovensku.
Autor jiného etymologického slovníku, Jiří Rejzek, nabízí zcela odlišné vysvětlení. Domnívá se, že by v praslovanštině mohlo existovat slovo „*kЪrbЪ“, které by mělo souvislost s latinským „carbo“ – „uhlí“. Rejzek si všímá, že významově nejblíže českému „krbu“ je německé slovo „Herd“ („krb, ohniště“) a anglické „hearth“ téhož významu. Všechna tato slova pochází od indoevropského kořene „*ker“ – „hořet, pálit“ (srov. i slova „karbanátek“, „křesat“).
Jazykové dotazy zodpovídá i Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/; telefonní poradenství je bezplatné).
HOLUB, Josef – LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem ke slovům kulturním a cizím. Praha: SPN, 1992.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1997.
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2004.
Jazyk, lingvistika a literatura
Praha
Národní knihovna ČR
05.05.2017 22:19