Etymologie slov šeřík, orgován
Text dotazu
Jak vzniklo slovo "šeřík"? Jak vzniklo ve slovenštině slovo "orgován" (česky šeřík)?
Odpověď
Dobrý den, český název "šeřík" (Syringa) převzal dle knihy "Česká a slovenská jména rostlin" Jan Svatopluk Presl z "Pallasovy ruské flóry", kde se uvádí v podobě serik.
"Stručný etymologický slovník jazyka českého" dodává, že slovo šeřík bylo odvozeno od jeho fialovošedé barvy. Základem slova je přídavné jméno šerý (rusky seryj).
Slovenský název "orgován" byl přejat z maďarštiny (orgona = šeřík). Do maďarštiny (bulharštiny apod.) se slovo dostalo z turečtiny.
Více informací by Vám mohla podat Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český AV
ČR: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna
či Jazyková poradňa Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV:
http://www.juls.savba.sk/poradna/index.html
Použité zdroje:
* MACHEK, Václav. Česká a slovenská jména rostlin. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1954.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého a slovenského. 1.vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1957.
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého : Se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha : SPN, 1967.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.09.2009 17:55
Vladimír Ošust píše:
Neděle 08.05.2016 08:47
zdravím, podle slovníka madarské slovo"orgona" znamená "orgán"a nie orgován ako píšete
PSK - admin píše:
Pondělí 09.05.2016 14:44
Dobrý den,
podle Maďarsko-českého slovníku Ladislava Hradského z r. 1989 má maďarské slovo „orgona“ dvojí význam, a to „varhany“ (srov. „elektromos orgona“ – „elektrofonické varhany“; „vízi orgona“ – „vodní varhany“) a „šeřík“ („közönséges orgona“ – „šeřík obecný“ neboli „Syringa vulgaris“; „perzsa orgona“ – „šeřík perský“ neboli „Syringa persica“). Takové využití tohoto slova potvrzují i hesla v maďarské wikipedii: https://hu.wikipedia.org/wiki/Orgona_%28hangszer%29 (varhany), https://hu.wikipedia.org/[…]/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_orgona (šeřík obecný).
Zdroj:
Hradský, L.: Maďarsko-český slovník – Magyar-cseh szótár. Praha – Budapest: Academia – Akadémiai Kiadó, 1989.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu