etymologie slov král a plný
Text dotazu
Prosím o etymologii slov král a plný. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
slovo KRÁL je používáno u všech slovanských národů ( slovensky - král´,polsky - król, srbochorvatsky a slovinsky - kralj, bulharsky - kral, ukrajinsky, rusky - koról ). Dobrovský poprvé vyřkl domněnku, že toto slovo bylo odvozeno od jména Karla Velikého ( z latinského Carolus ).
I slovo PLNÝ je používáno u všech slovanských národů. Souvisí s latinským slovem plenus ( plný ) a řeckým pleos ( plný ).
Zdroj:
Machek, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3. vyd.Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1 (váz.)
Holub, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem ke slovům kulturním a cizím. Praha : SPN, 1978
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.12.2007 15:21
Marek Šota píše:
Pondělí 20.04.2020 16:04
Dobrý den,
nevíte, jakého původu je slovo tlumočník? Za případnou odpověď moc děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 22.04.2020 08:42
Dobrý den,
slovo tlumočník je odvozeno od staročeského slova tlumač. V jiných slovanských jazycích např. v polštině tlumacz, v ruštině tolmáč.
Čerpáno z:
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2012. s. 664. ISBN 978-80-7335-296-7.
Petra Hruskova píše:
Čtvrtek 01.12.2022 00:33
Dobry den, chapu podobnost slovanskych verzi slova kral. Cim to ale je, ze slovo kral ma ve stejnem vyznamu i turectina?
PSK - admin píše:
Čtvrtek 01.12.2022 14:48
Dobrý den, slovo 'král' pochází z latinského jména císaře Karla Velikého Carolus; mohlo by být tedy stejně i v turečtině. Doporučujeme obrátit se na odborníky v Ústavu pro jazyk český AV ČR https://ujc.avcr.cz/.
Zdroj: HOLUB, Josef, LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1967.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu