Etymologie slov dumlík a kvaky
Text dotazu
Dá se zjistit etymologie slova dumlík (krajové
označení pro tuřín pěstovaný v krkonošské oblasti ) a kvaky (příp. kvak,
kvaka) - (krajové označení pro tuřín pěstovaný v oblasti Valašska resp.
východní Moravy)? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
slovo dumlík je uvedeno u slova dumlat, toto dále odkázáno na slovo dudlat, které je onomatopoiocké (tj. zvukomalebné) podle zvyku "sání".
V literatuře 2) je u dumlíku uvedeno, že se jedná o východočesky tuřín; z něm. nářečí Rummel. V klasickém německo-českém slovníku je slovo přeloženo:
r Rummel (s,0) povyk, shon, ruch, hovorově blázinec, dále kejkle, triky.
Slovo kvaka (další podoby kvak, kvaček čvak, též kvákev) označuje východomoravské a slezské označení pro tuřín; původ nejasný.
S dotazem se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český, AV ČR, www.ujc.cas.cz.
Použitá literatura:
1) HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd.. Praha :
SPN, 1992. 483 s. ISBN 80-04-23715-0
2) MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd.
z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. S. 190. ISBN 80-7106-242-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2008 14:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu