etymologický výklad názvů Zavadilka, Hlinický rybník, Stříbrné Hutě a Velký Hutecký les
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o najití etymologického výkladu 4 pomístních názvů: Zavadilka, Hlinický rybník,
Stříbrné Hutě a Velký Hutecký les.
Děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
místní jména, která uvádíte, se nám z velké části podařilo dohledat. Jedná se ovšem spíše o výjimku, neboť prozatím neexistuje ucelená publikace, která by regionální místní jména vysvětlovala.
V počátcích je rozsáhlý knižní projekt:
* Slovník pomístních jmen v Čechách.  1. vyd.  Praha : Academia, 2000- (prozatím je k dispozici  pět svazků: sv. I. (A). 2005; sv. II. (B-Bau).
2006; sv. III. (Bav-Bíd). 2007; sv. IV. (Bíg-Bož). 2008; sv. V. (Bra-Buc)
2009)
Místní jména obcí v Čechách mapuje a jejich vznik vysvětluje pětidílná
publikace:
* PROFOUS, Antonín.  Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960.
Nyní ovšem k výkladu Vámi uvedených slov:
*Zavadilka - oblíbený název hostinců stojících o samotě "zavaditi kde, kam"
význam "dojít někam, vězeti v čem, zajíti kam" ( PROFOUS, Antonín.  Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 5.díl : Dodatky. 1.
vyd.  Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1960.)
* Hlinický rybník - rybník u obce Hlinice - název obce vznikl příponou -ice k adjektivu hlinná (např. stráň, jáma) ( PROFOUS, Antonín.  Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. I.díl : A -H. Dodatky. 1. vyd.
Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1954.)
* Stříbrná huť (Stříbrné Hutě) - bývalá hornická osada Stříbrné Huťě. V létech 1788 - 1850 zde bylo amalgamem (tj. působením rtuti) získáváno stříbro ze stříbrných rud z důlního revíru Ratibořských hor a Staré Vožice.
(http://www.kct-tabor.cz/gymta/ChranenaUzemiCR/Taborsko/StribrnaHut/index.htm,
* ABADIZ, Daniel. Přírodní památka Stříbrná Huť (Zvláště chráněná území Jihočeského kraje), vydal Ing. Václav Šedivý - OSSIS Tábor, 2008.)
Velký Hutický les - informaci k tomuto místnímu jménu se nám bohužel nepodařilo dohledat. S největší pravděpodobností ovšem bude mít souvislost s historií těžby stříbra v tomto regionu  - hutický - od huť.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.06.2012 11:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu