etymologické slovníky
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli byste mi mohli poradit, kde mám hledat charakteristiku, strukturu a popis tvorby etymologického slovníku. Je-li nějaká publikace, která se tím zabývá, bohužel jsem jí ještě neobjevila, doufám tedy ve Vaši pomoc. Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den, k Vašemu dotazu na publikaci o tvorbě a charakteristice etymologických slovníků jsme našli pouze jedinou knihu, která by mohla odpovídat Vašemu požadavku:
* VEČERKA, Radoslav a kol. K pramenům slov : uvedení do etymologie. Vyd. 1.. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2006. 355 s. ISBN 80-7106-858-6. KLíčová slova: etymologie-metodologie-dějiny jazyka
Publikace je dostupná v NK ČR pro prezenční i absenční studium (viz.online katalog NKC), dostupnost ve fondech ostatních českých knihoven zjistíte pomocí Souborného katalogu ČR (SKC); všechny katalogy jsou k dispozici na adrese http://sigma.nkp.cz/F .
Dále jsme už našli pouze články, ve kterých by mohly také být obsaženy požadované informace:
* HAVLOVÁ, Eva. Etymologické metody Václava Machka. In: Slavia. Roč. 63, č. 4 (1994), s. 389-394. ISSN 0037-6736.
* RAJZEK, Jiří. (Staro)nová etymologická příručka. In: Naše řeč. Roč. 91, č. 2 (2008), s. 102-104. ISSN 0027-8203.
KLíčová slova: etymologie -- metodologie
Záznamy článku naleznete v bázi ANL-Články v českých novinách, časopisech a sbornících (http://sigma.nkp.cz/F), záznamy a dostupnost periodik v Souborné katalogu ČR/periodika (SKCP, http://sigma.nkp.cz/F).
Obecné informace mohou být také uváděny v předmluvách etymologických slovníků, příp.příruček zabývajících se významem a původem jmen a příjmení, např.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd.. Praha : SPN, 1992. 483 s. ISBN 80-04-23715-0.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr.. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Vyd. 4., přeprac. a dopl.. Praha : Academia, 2006. 651 s. ISBN 978-80-200-1349-1 (dotisk) * 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2009 10:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu