Etický kodex syndikátu novinářů
Text dotazu
Dobrý den,
bylo by možné dohledat první zmínky o novinářském syndikátu/ cechu v českých zemí ? Respektive jejich etický kodex (jestli existoval) ?
Děkuji a přeji hezký den
Aktuální informace:
https://www.syndikat-novinaru.cz/o-nas/etika/eticky-kodex/
Odpověď
Dobrý den,
počátek prvního českého profesního sdružení žurnalistů se datuje do r. 1877, kdy vznikl Spolek českých žurnalistů.
Situaci nakloněnou rozkvětu spolkového života v této době umožnil zákon o právu spolčovacím č. 134/1867 ř.z. a zákon o právu shromažďovacím č. 135/1867 ř.z. z 15. listopadu 1867. Jako jedno z prvních profesních sdružení vzniká Typografia, spolek pražských typografů v r. 1862. V době vzniku Spolku českých žurnalistů již na českém území funguje zhruba 70 profesních sdružení. Zajímavostí je, že přibližně celých 40 % profesních spolků na území tehdejší Rakousko-Uherské monarchie působilo v Čechách.
Ve stanovách Spolku českých žurnalistů nicméně nenajdeme etický kodex, takový, jaký si dnes nejspíš představujeme.
Šlo zejména o sociální funkci spolku a o zaopatření nemocných nebo vysloužilých novinářů (důchody), případně jejich pozůstalých vdov a sirotků. Spolek pořádal i výdělečné akce, sbírky, benefice apod., za účelem sehnání potřebných finančních prostředků.
Koncem 19. století vznikají další profesní novinářská sdružení, zejména proto, že řada žurnalistů nesplňuje přísná kritéria pro vstup do Spolku českých žurnalistů (tj. např. věk do 45 let, praxe min 5 let). V r. 1902 vzniklá Jednota českých novinářů vkládá do svých stanov následující priority, kde už zmiňuje mravnost a profesní čest: „sdružením napomáhati mravnímu a hmotnému povznesení stavu novinářského, bdíti nad zachováním cti a vážnosti ve stavu tom a zastupovati vůbec zájmy jeho v mezích zákona a stanov na venek“.
Novinářské profesní spolky následujících desetiletí stále suplují odbory a liší se hlavně podle politické příslušnosti členů.
Zastřešení těchto spolků probíhá až o 37 let později a zde vidíme dokument, který se již věnuje (národním) ideálům: „Ustavující valná schůze Národního svazu novinářů ze dne 11. 6. 1939 přijala Manifest českých novinářů, ve kterém se novináři hlásí ke svému národu: „Věrni odkazu dějin, věříce v nesmrtelné poslání národa v celé jeho životní oblasti, prohlašují, že mu budou sloužit věrně a neúchylně. Čeští novináři, jako tlumočníci národní vůle, zdůrazňují, že krajním smyslem pro pravdu, úctou k nepromlčitelným právům jednotliveckým i pospolitým a úsilím o snášenlivost v národě i mezi národy chtějí tvořivou součinností přispět k rozkvětu své vlasti a všeho lidstva.“ (Dějiny českého novinářství a českých novinářských spolků)
Téma bylo podrobně rozebráno v řadě publikací, z nichž čerpáme a doporučujeme je k případnému dalšímu studiu.
Použité zdroje
JIRÁK, Jan a KÖPPLOVÁ, Barbara. Počátek spolkového života českých novinářů. Online. Sborník Národního muzea v Praze. 2008, roč. 53, č. 1-4, s. 27-33. Dostupné z: https://publikace.nm.cz/[…]/Sbornik%20C%20historicky%202008-27-33.pdf. [cit. 2024-01-05].
Dějiny českého novinářství a českých novinářských spolků : výstava k dějinám českého tisku na území České republiky. Online. Státní ústřední archiv v Praze, 2002. Dostupné z: https://ndk.cz/view/uuid:97[…]a01-11e6-9328-005056825209. [cit. 2024-01-05].
DOLEJŠÍ, Vojtěch. Noviny a novináři: z poznámek a vzpomínek. Praha: Nakladatelství politické literatury, 1963.
Zpráva Spolku českých žurnalistův za rok 1891. 1892, roč. 14. V Praze: Spolek českých žurnalistův, 1892. Dostupné z: Zpráva Spolku českých žurnalistův 1892 | Národní knihovna České republiky | Digitální knihovna Kramerius (digitalniknihovna.cz) [cit. 2024-01-05].
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
04.01.2024 13:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu