Epigramy
Text dotazu
Potřebovala bych zjistit, zda existuje nějaká
monografie o českém epigramu, jeho vývoji a autorech.
Odpověď
Dobrý den,
samostatnou monografii, která by se zabývala literárním útvarem epigram, jsme ve fondu Národní knihovny ČR ani v jiných nám dostupných zdrojích nenašli. Epigram může být zpracován jako kapitola nebo odstavec v nějaké literárně vědní učebnici. Pokud ovšem není v bibliografickém záznamu v databázi, (katalogu) uvedeno přímo předmětové heslo nebo klíčové slovo epigram, informaci najdeme jen náhodou. Smyslem služby Ptejte se knihovny není listovat knihami, pouze knihy doporučovat na základě vyhledání v databázi.
Heslo satira v licencované databázi Co to je na www.nkp.cz
(http://www.cotoje.cz/cotoje.html) přístupné pro uživatele s platným čtenářským průkazem NK ČR:
satira [-ty-, lat.]
lit. um. dílo odsuzující výsměchem, sarkasmem, ironií, vtipem a nadsázkou záporné spol. jevy, lidské vlastnosti, vztahy ap. z hlediska určitého spol.
či mravního ideálu... Ceskou satiru reprezentují ve starší době např.
skladby Hradeckého rukopisu, v novodobé literatuře K. Havlíček, J. S.
Machar, J. Hašek, J. Haussmann, K. Poláček. Základni literárni žánry satiry:
např. epigram, anekdota, sat. román, sat. hra
Odkazy na epigram jsou ve velkém množství na internetu, většinou jako podotázka např. maturitních příprav z češtiny a české literatury. (Texty na internetu neověřujeme, za správnost neručíme.)
Napr.: http://gymvod.ic.cz/studium/A_otazky.doc.
Hlavní body epigramu:
Epigram je krátká úsečná satirická báseň, která kritizuje, útočí a vysmívá se nešvarům celé společnosti nebo jedince - zpravidla se jedná o jedno čtyřverší a hlavní pointa je skryta až v posledním verši.
K.H.Borovský psal satiry proti monarchii, policii, armádě, církvi; nadsázka, ironie, humor, zveličení epigramy (útočné kritické krátké básně) adresované církvi, králi, vlasti, múzám, světu.
Jeho epigramy byly vydány posmrtně; před tím se šířily v opisech.
K.H.Borovský je považován za zakladatelem tohoto nového literárního a novinářského útvaru nazvaného epigram. On sám charakterizuje epigram takto:
"Epigramy jsou malinké nádobky, do kterých vztek svůj nalévám, aby mi srdce nežral."
Další autoři, kteří mimo jiné psali také epigramy: Adolf Hoffmeister, Viktor Dyk, Vitězslav Kocourek, Ladislav Čelakovský, Karel Konrád, Šebestián Hněvkovský, Jan Švingr a dalši.
Heslo epigram obsahuje např.: BRUKNER, Josef, FILIP, Jiří. Poetický slovník.
Praha: Mladá fronta, 1997.
PAVERA, Libor, VŠETIČKA, František. Lexikon literárních pojmů. Olomouc:
Nakladatelství Olomouc, 2002.
Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel, 1984.
Svět literatury. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.05.2010 07:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu