epesní
Text dotazu
Co přesně znamená slovo \"efesní\" ?
Odpověď
Slovo /"efesni"/ je zrejme spatny zapis slowa /"epesni"/ (zridka se vyzkytuje take ve tvaru /"epesny"/), ktere znamena "vyborny, skvely, znamenity, prvotridni". Casto je pouzivano i ve smyslu "luxusni, exlusivni" (svedci o tom i vyklad tohoto slova, ktery poskytli uzivatele on-line slovniku cizich slov ABZ.cz - http://64.233.183.104/search?q=cache:m0xSQGbOUB0J:slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/epesni+%22epesn%C3%AD%22&hl=cs&ct=clnk&cd=1 )
Slovo vzniklo z utvaru /"epes rades"/, hovorove pouzivaneho v cestine v obdobi asi 1900-1910, prave ve smyslu "vyborny, dokonaly". Ten ma svuj puvod v nemeckem vyrazu /"etwas rares"/ (v argotu: /"ebbes rares"/) - "neco vzacneho".
Zdroje:
Hugo, J. a kol. (Eds.): Slovnik nespisovne cestiny. Argot, slangy a obecna mluva od nejstarsich dob po soucasnost: historie a puvod slov. Praha: Maxdorff, 2006
Ourednik, P.: Smirbuch jazyka ceskeho. Slovnik nekonvencni cestiny 1945-1989. Praha; Litomysl: Paseka, 2005
Machek, V.: Etymologicky slovnik jazyka ceskeho. Praha: Nakladatelstvi Lidove noviny, 1997
ABZ.cz: slovnik cizich slov - http://slovnik-cizich-slov.abz.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.11.2007 18:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu