Enron a audit konsolidované účetní závěrky
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych psát diplomovou práci na
téma, jak ovlivnil pád Enronu audit konsolidované účetní závěrky a co bylo
zmanipulováno ve účetnictví Enronu. Máte v knihovně k tomuto tématu nějakou
literaturu?
Odpověď
Dobrý den,
posílám informace a možné zdroje k vaší práci. Další lze najít v Souborném katalogu VŠE na adrese https://library.vse.cz/, pokud jste studentkou VŠE, pak doporučuji i elektronické knihy, které najdete v katalogu a další elektronické zdroje https://knihovna.vse.cz/zdroje/.
Company Enron
Právní forma   soukromá akciová společnost (dnes zaniklá)
Založeno     1985
Zakladatel    Kenneth Lay
Sídlo       Houston, Texas, Spojené státy americké
Počet poboček   Omaha, Nebraska
Klíčoví lidé   Kenneth Lay (zakladatel), Jeffrey Skilling (CEO), Andrew Fastow (CFO)
Oblast výroby   energetický
Vyráběné     energie, produkty
Provozované    informační (on-line), tržní (burzovní) služby
Obrat       111 mld (2000)
Počet       22 000 (2002)
zaměstnanců    40 (2008)
Slogan      ask why? (ptejte se proč?)
Enron Corporation byla americká energetická společnost se sídlem v městě Houston, Texas, USA. Před vyhlášením bankrotu v lednu 2002 zaměstnávala přes 22 tisíc zaměstnanců a byla jedna z vedoucích světových společností podnikajících v oblasti dodávek elektřiny, zemního plynu a komunikací. Od 90. let její akcie zaznamenávaly stabilní, neustálý růst a Enron byl vzorem moderní silné společnosti. Z původních cca 10 mld dolarů aktiv dosáhla v roce 2000 hodnotu 111 miliard dolarů. Časopis Fortune ji šestkrát za sebou jmenoval „nejinovativnější společností Ameriky“. Ke konci roku 2001 se ale v účetnictví společnosti našly zásadní pochybení. 25. ledna 2002 společnost oznámila bankrot, zaměstnanci byli propuštěni. Hodnota akcií společnosti, do kterých investovaly tisíce lidí, spadla z 90 dolarů na 50 centů. Enron se stal symbolem podvodného podnikání a předmětem soudních žalob ze strany desítek třetích stran. V následném vyšetřování skandálu se navíc proti některým energetikům Enronu objevily důkazy o jejich účasti na prohlubování tzv. kalifornské energetické krize. Od roku 2007 se společnost jmenuje Enron Creditors Recovery Corporation (obdoba společnosti v likvidaci, snažící se o uspokojení věřitelů, o což se v současnosti stará cca 40 lidí). Hlavní představitelé společnosti byli v soudních procesech, které po jejím bankrotu následovaly, vesměs pravomocně odsouzeni a většina z nich dnes vykonává trest odnětí svobody. Jeden z účetních, Cliff Baxter, spáchal sebevraždu. Velká část dokumentace případu, která byla toho času v newyorské pobočce IRS, v budově č. 7 Světového obchodního centra, byla zničena 11. září 2001 v 17:20. Původ společnosti lze vysledovat od společnosti Northern Natural Gas Company, založené v roce 1932, která se v roce 1979 stala hlavní dceřinou společností holdingu InterNorth. Když ten v roce 1985 koupil texaský podnik Houston Natural Gas, změnil si jméno Enron. Do jejího vedení se postavil CEO Houston Natural Gas, Kenneth Lay. Enron měl v této době aktiva ve výši 10 mld dolarů, a předmětem jejího podnikání byla především distribuce energie na území Spojených států. Svou hodnotu ale systematicky zvyšoval tím, že budoval vlastní elektrárny, produktovody, kupoval své obchodní partnery a začal pronikat do souvisejících oblastí. V pozdějších 90. letech se podnikání Enronu podstatně rozšířilo i do oblasti služeb, která zahrnovala nově se vynořující on-line komunikace a ve stále větší míře službám spojeným s burzami a trhy. Od roku 1987 v Enronu začal pracovat Jeffrey Skilling, jako konzultant v oblasti trhu se zemním plynem. Jeho postoje a vize ohledně toho, jak by měl Enron transformovat svůj způsob obchodu s energiemi a ostatními komoditami, na Kennetha Laye dělal dojem, takže v hierarchii společnosti povyšoval až se v únoru 2001 stal výkonným ředitelem (Lay si zachoval status vlastníka společnosti). Skilling záhy v Enronu zavedl několik podstatných změn. Například, upřednostňoval tzv. forward market („dopředný obchod“), počítající s budoucími dodávkami energie a služeb, které měl Enron teprve v budoucnu dodat; a typ účetnictví, zvané mark-to-market, které umožňovalo zaznamenávat předpokládaný budoucí zisk z podepsaných smluv a uskutečněných podniků v okamžiku podepsání smlouvy. Tyto poskytly určitou zástěrku za skutečným obchodním počínáním společnosti podle objektivnějších ukazatelů jako výdaje a výnosy. To však začalo vykazovat spíše neúspěchy (např. Dabholská elektrárna, na které se v Indii Enron podílel, znamenala na konci ztrátu asi miliardy dolarů). Ve výrazný neúspěch se proměnily zejména některé nápady samotného Skillinga, např. obchodování s šířkou pásma (bandwidth business) a trh s počasím (weather market).[1] V pozdějších fázích, kdy byl Enron 30 miliard dolarů v dluhu, se do skandálu zapojily finanční machinace a podvody finančního šéfa společnosti Andrewa Fastowa, který si založil fiktivní společnosti (Jedi, Chewco Raptors, LJM), mezi kterými převáděl větší množství stávajících aktiv Enronu a vytvářel neuskutečněné částky na straně výnosů a výdajů. Spirála obchodních neúspěchů a stále zoufalejší snahou z nich vybřednout se nedala udržet. 14. srpna 2001 Skilling náhle rezignoval na post výkonného ředitele Enronu (kde ho nahradil Ken Lay). O den později jedna z účetních našla závažné neshody mezi tím, co společnost vykazovala za finanční výsledky a skutečným stavem.
Internetové zdroje:
Wikipedia
https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/1206300-americky-sen-energeticke-firmy-enron-skoncil-bankrotem
http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/1780075.stm
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/byvaly-financni-reditel-enronu-andrew-fastow-je-na-svobode.A111217_174822_eko-zahranicni_zep
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/svet-enronmentalismus.A100321_181506_p_zahranici_wag
Závěrečné práce (není volně dostupné):
Nykl, Petr: Příčiny bankrotu společnosti Enron. Bakalářská práce
(Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Nosková, Adéla: Účetní skandály a jejich vliv na vývoj auditorské profese.
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a
účetnictví, 2011
Šmídová, Ekaterina: Podvody v účetnictví. Diplomová práce (Ing.)—Vysoká
škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010.
Mencnarowská, Lucie: Morální hazard ve správě společností. Diplomová práce
(Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2009.
Svobodová, Eliška: Etické otázky auditorské profese. Diplomová práce
(Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009.
Sysel, Vladimír: Agresivní earnings management v kótovaných společnostech
a jeho vliv na tržní hodnotu akcie. Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola
ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Literatura:
Fox, L.: Enron: The Rise and Fall. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons,
Inc., 2003. ISBN 0471237604.
Bierman, Harold: Accounting finance lessons of Enron :  a case study.
Singapore : World Scientific, 2008. ISBN 978-981-279-030-9 (váz.).
Stuart, Iris: Ethics in the post-Enron age. Mason : Thomson/South-Western,
2004. ISBN 0-324-19193-6 (brož.)
Rozsáhlé materiály byly publikovány v řadě periodik - např. New York Times, Washington Post, Time, Forbes, Stern, Hospodářské noviny, Lidové noviny, Auditor.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
18.01.2012 11:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu