-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den. Lze považovat za emluzi směs pouhé vody s olejem? Nikoliv látky rozpuštěné ve vodě a látky olejové? Děkuji
Dobrý den,
"Emulze jsou hrubé disperzní soustavy, které vznikají ze dvou vzájemně nemísitelných nebo omezeně mísitelných kapalin, přičemž jedna kapalina je rozptýlená ve formě malých kapiček v druhé. Podle polarity fází rozeznáváme emulze dvojího typu: o/v (olej ve vodě) nebo v/o (voda v oleji). Jako v je označena polárnější fáze a o méně polární fáze. V prvém případě polární kapalina tvoří souvislé disperzní prostředí a nepolární kapalina je rozptýlená ve formě malých kapiček. U typu emulze v/o je tomu naopak. V důsledku velkého rozdílu indexů lomu obou kapalin jsou emulze neprůhledné. Vznik a stabilitu emulzí lze zvýšit přídavkem emulgátorů (stabilizátorů). Emulgátory nejčastěji snižují povrchové napětí mezi polární a nepolární kapalinou, jedná se tedy o povrchově aktivní látky... "
Zdroj: TOMANDL, Josefa , LÉKAŘSKÁ FAKULTA. Základy lékařské chemie a biochemie. Brno: Masarykova univerzita, 2014s. 37. ISBN 978-80-210-6973-2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:8c2d329e-896e-4750-bf3f-d45220c17a6c
Další zdroje:
emulze emulze emulsion Disperzní soustava (soustavy disperzní} dvou vzájemně nemísitelných nebo omezeně mísitelných kapalin (lišících se polaritou), ve které je jedna kapalina rozptýlena ve druhé v po- době malých kapek. Polárnější kapalinu obvykle tvoří vodní fáze, méně polární olejová fáze. Podle toho, která fáze je spojitá, se rozlišují emulze typu voda v oleji (v/o), v níž spojitou fází je olej, nebo emulze typu olej ve vodě (o/v), v níž spojitou fází je voda. Stálost emulze zajišťují emulgátorví^emulaátorV) a další pomocné látky.
Zdroj: KUCHAŘ, Miroslav. Farmaceutický encyklopedický slovník. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2014. s. 186. ISBN 978-80-7080-876-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:0ea907c0-5121-11e9-ba39-005056825209
Emulzi tvoří masťový základ a voda, které se navzájem nemísí a jsou udržovány v emulgovaném stavu pomocí tzv. emulgátorů... Rozeznáváme dva typy emulzí: 1) EMULZE TYPU VODA V OLEJI (V/O), kde tuk (olej) je v zevní fázi, která určuje charakter emulze. Tato emulze je mastná, zpravidla polotuhá, a svým účinkem se blíží masti (mastné krémy). Působí chladivě stejně jako výše uvedené "nepravé" emulze. Do emulzí typu V/O lze inkorporovat různé léky, zejména ty, které jsou rozpustné v tucích. 2. EMULZE TYPU OLEJ VE VODĚ (O/V), kde voda je v zevní fázi. Konzistence může být polotuhá (nemastné krémy) nebo i tekutá (lotiony). Emulze je málo mastná...
Zdroj: ŠŤÁVA, Zdeněk. Dermatovenerologie: učebnice pro lék. fakulty. Praha: Avicenum, 1977s. 53. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:7b33c910-60d6-11e9-98bc-5ef3fc9ae867
JAKUBEC, Martin, ČEJKOVÁ, Jitka. Emulze: příprava a stabilizace.
https://fchi.vscht.cz/files/uzel/0010367/cwUA.pdf?redirected
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
--
Národní knihovna ČR
23.09.2020 10:56