Emil Škoda
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych věděla zda Emil Škoda měl pokračovatele. někoho z dětí a kde jejich rod žije. dekuji
Odpověď
Dobrý den, po smrti Emila Škody (1839-1900) se stal hlavním akcionářem Škodových závodů jeho syn Karel (* 1878 Plzeň + 1929 Vídeň, sestry Josefina, Johanna, Hermina Juliana), od r. 1902 byl také členem správní rady, v letech 1909-17 generálním ředitelem a 1916-19 předsedou správní rady Škodových závodů. Po rozpadu monarchie a vzniku Československa se Karel Škoda roku 1919 vzdal všech vedoucích funkcí, vystoupil z firmy, prodal akcie a odstěhoval se do Rakouska.
Karel Škoda měl 3 děti - Emila (* 1908 Vídeň + 1945 (?) internační tábor Plzeň-Karlov), Karla (* 1910 Vídeň + 1945 Praha-Bohnice) a Hedviku (* 1912 Vídeň). Další pokračovatele rodu jsme bohužel nenalezli. S největší pravděpodobností žijí Škodovi potomci v Rakousku nebo Německu, viz např.
článek
http://www.lidovky.cz/podnikatel-skoda-cech-nebo-nemec-dnh-/ln_noviny.asp?c=A071106_000022_ln_noviny_sko&klic=222299&mes=071106_0 .
Použité zdroje:
* TOMEŠ, Josef a kol. Český biografický slovník XX. století. II. díl, Q-Ž. Praha; Litomyšl: Ladislav Horáček - Paseka, 1999. Str. 273. ISBN 80-7185-247-3.
* Almanach českých šlechtických rodů [2002]. Praha: Martin, 2003. Str. 407-409. ISBN 80-85955-25-3.
* http://www.profit.cz/tvurce-obri-zbrojovky/10938.html
Pro získání podrobnějších informací byste mohla využít následující články z databáze Regionální osobnosti (http://194.108.15.28/F/?func=find-d-0&local_base=pna04), kde lze nalézt také hesla Emil Škoda a Karel Škoda (včetně odkazů na články), a Regionální články od r. 2000 (http://194.108.15.28/F/?func=find-d-0&local_base=pna02)
budované ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje:
* Bauerová, Marie. Potomci zakladatele Škodovky ing. Emila Škody. Škodovák, 63, 1992, č. 26-27, příl., s. 2. - 2 obr.
* Krátký, Vladislav. Další osudy rodu Škodů. In:Plzeňské medailony. -- ISBN 80-86334-02-3. -- Plzeň : K. Veselý, 2004. -- 2, s. 79-82
* Krátký, Vladislav. Rodokmen rodu Škodů. In:Plzeňské medailony. -- ISBN 80-86334-02-3. -- Plzeň : K. Veselý, 2004. -- 2, s. 71-72
Článková databáze Region Plzeň (http://lanius.kmp.plzen-city.cz/clpr6.htm)
Knihovny města Plzně také uvádí jeden článek vztahující se k tématu:
* Historie rodiny Škodů : Škodové - řemeslníci a lékaři / Vladimír Krátký. -- In: Právo. -- (17.09.1997)
Stejně tak databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl):
* Davídek, Václav. K rodu Emila rytíře Škody, zakladatele Škodových závodů v Plzni. In: Rodopisná revue. -- Č. 3 (Podzim 2006), s. 24
Pro hlubší zkoumání je také možné využít archivy rodiny Škodů, viz Archivní fondy a sbírky v České republice (http://aplikace.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php), zde jsme nalezli 2 položky:
Název fondu (sbírky): Rodinný archiv Škodů Uloženo v archivu: Archiv města Plzně Místa vzniku fondu Plzeň Časový rozsah: 1886-1914
Metráž: 0,96 bm (vše je zpracováno a inventarizováno) Fond je přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): rodina Škodů Tematický popis: rodina Škodů, poznámky k vývoji továrny, jejich styky Archivní pomůcky SBÍRKA RUKOPISŮ 1 - 4, 1890 - 2002. Inventář, 1890, s. 2055, ev.č. 638.
Název fondu (sbírky): Rodinný archiv Škodů Uloženo v archivu: Archiv společnosti Škoda Plzeň Místa vzniku fondu Plzeň Časový rozsah: 1849-1955
Metráž: 1,50 bm (z toho nic není zpracováno) Fond je částečně přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Pozůstalost Emila Škody a jeho rodiny Tematický popis:
Sbírka obsahuje písemné materiály (korespondence, diplomy, čestná uznání, rodokmen Škodů, ocenění nemovitostí, novinové články) ohledně Emila Škody a jeho rodiny.
Archivní pomůcky: nejsou
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2009 10:23
Tomáš píše:
Pátek 17.08.2018 19:34
Dobrý den,
jednou mi vyprávěla babička která už žila za války že její myslim strýc se jmenoval Emil Škoda a měl něco společného z Plzeňskou Škodovkou a vim že ten Emil Škoda je pohřben v Černošíně( kousek od Stříbra). Vím to, protože babička žila v Černošíně a chodili jsme za ním na hřbitov. Chtěl bych se zeptat zda- li se dá dohledat nějaký rodokmen nebo příbuzní .... děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 21.08.2018 18:03
Dobrý den,
pravděpodobně se nejedná přímo o příbuznost s rodinou zakladatele Škodových závodů. Z rodiny továrníka a rytíře Emila Škody do dnešních dnů žijí jen potomci jeho dcery Johanny Škodové - provdané Wesely. Děti měl ještě její bratr Karel Škoda. Jeho tři děti, z nichž jeden byl jmenovcem zakladatele a hlavním dědicem rodinného majetku, ovšem zemřely taktéž bezdětné.
Celý rodokmen rodiny a popis rodinné historie můžete nalézt v knize "Sága rodiny Škodů".
Dle zde uvedených informací měl rytíř Emil Škoda (1839 - 1900) se svojí manželkou Hermínou Hahnenkammovou čtyři děti: Josefínu, Johannu, Hermínu a Karla. Josefína se provdala za majora Bedřicha von Stepskiho. Jejich manželství zůstalo bezdětné. Druhá dcera Johanna se provdala za Ludvíka Weselého. Z tohoto manželství se narodily čtyři děti (Emil Weselý -(zemřel v roce 1945 bezdětný), Karel Weselý (zemřel v devíti letech), Richard Weselý (přestěhoval se do Německa - syn Wolfgang) a Heřmana Weselá - provdaná Faitová (v současné době žijí její potomci - rodina Faitova Švecova a Navrátilova).
Třetí dcera rytíře Emila Škody Hermína se provdala za Richarda Lauera. Její manželství prý bylo šťastné, ovšem taktéž bezdětné. Nejmladší ze sourozenců byl syn Karel (1878 - 1929), dědic Škodových závodů a dalších statků. Ten byl otcem tři dětí: Emila, Karla a Hedviky.
Karel Škoda (1910 - 1945) zemřel v roce 1945 v léčebně pro duševně choré v Praze Bohnicích - svobodný, bezdětný. Stejně tak i jeho sestra Hedvika (1912 -?) se nikdy neprovdala. Po smrti otce přesídlila do Švýcarska a Francie, kde měla menší usedlost a věnovala se ovocnářství.
Dědicem Škodových závodů a dalších statků byl nejstarší syn Emil (1910 - 1945). V době okupace požádal v roce 1940 o říšské občanství, což po válce vyústilo v jeho zatčení a internaci ve sběrném táboře, kde zemřel. Dodnes není známo přesné datum úmrtí, jeho příčina a ani poslední spočinutí jeho urny s ostatky. Ta byla prokazatelně zaslána do pražského bytu Jarmily Nejezchlebové, manželky doktora, který Emila Škodu často léčil. Další osudy této urny jsou již neznámé. Podle názorů pamětníků nemohl být Emil Škoda (ml.) pohřben do rodinné hrobky na Mikulášském hřbitově v Plzni a tak jeho ostatky přátelé tajně zakopaly v parku žinkovského zámku. Zda jsou u zámku opravdu uložené, není ovšem z žádného zdroje zcela prokazatelně zřejmé.
V případě Vaší rodiny Vám doporučujeme provést genealogické bádání v dochovaných dokumentech (rodinných i úředních - matriky, kroniky, pozemkové knihy apod.). Jen podrobným genealogickým výzkumem přímo v linii Vašeho rodu můžete poodhalit roušku tajemství a případně se dopátrat příbuznosti s Emilem Škodou, který byl pochován na hřbitově v Černošíně.
Použité a doporučené zdroje:
* KORANDOVÁ, Marie a NOHOVCOVÁ, Ladislava. Sága rodiny Škodů. Vydání první. V Plzni: Starý most s.r.o., 2016. 144 stran. ISBN 978-80-87338-61-2.
* NOHEJL, Miloslav. Škodové. 1. vyd. Plzeň: Západočes. nakl., 1968. 271 s.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu