Emanuel Vajtauer
Text dotazu
Dobrý den,potřeboval bych zjistit den,měsíc a rok úmrtí, snad mi pomůžete. Děkuji. Emanuel Vajtauer (23. 12. 1892 Tábor - zemřel neznámo kdy, kde) - československý komunistický, národněsocialistický, poté pronacistický politik, publicista.
Odpověď
Dobrý den, dle většiny dostupných zdrojů Emanuel Vajtauer začátkem května 1945 uprchl do zahraničí a jeho další osudy nejsou známy. Své ženě prý 29.4.1945 sdělil, že jeho otec umírá, a že se proto rozhodl ho navštívit. Následující den prý opravdu odjel vlakem do Jindřichova Hradce, kde jeho otec žil, a od té doby o něm nejsou známy žádné další informace. Jeho otec však popřel, že by ho syn v osudnou dobu navštívil. Sousedé na druhou stranu potvrdili, že se Vajtauer v dubnu 1945 v Jindřichově Hradci objevil. Dne 10.5.1945 proletěla českým tiskem nedoložená zpráva, že se Vajtauer oběsil (např. Lidový deník, 10.5.1945, policie nemohla zjistit pramen této zprávy), jeho tělo však nikdy nebylo nalezeno, takže Vajtauer je "úředně" ještě dodnes naživu. Podle výpovědí jeho kolegů Vajtauer před koncem války naznačoval, že by bylo nejlepší zmizet někde anonymně v cizím prostředí, např. v Německu. Tato tvrzení by podpořila domněnku o Vajtauerově emigraci. Existují však také ještě jiná vysvětlení Vajtauerova osudu, podle historika Milana Gregoroviče byl také mj. agentem britské tajné služby, která mu pomohla zmizet v cizině.
O životě a působení Emanuela Vajtauera velmi podrobně pojednává publikace od Bořivoje Čelovského s názvem Strážce nové Evropy: prapodivná kariéra novináře Emanuela Vajtauera (Šenov u Ostravy: Nakladatelství Tilia, 2002. 204 s. ISBN 80-86101-64-9).
Další použité zdroje:
* PASÁK, Tomáš. Český fašismus 1922-1945 a kolaborace 1939-1945. Praha: Práh, 1999. Str. 370, 377. ISBN 80-7252-017-2.
* CHURAŇ, Milan a kol. Kdo byl kdo v našich dějinách ve 20. století. II. díl, N-Ž. Praha: Nakladatelství Libri, 1998. Str. 248. ISBN 80-85983-64-8.
* TOMEŠ, Josef a kol. Český biografický slovník XX. století. III. díl, Q-Ž. Praha : Litomyšl: Ladislav Horáček - Paseka, 1999. Str. 414. ISBN 80-7185-247-3.
* HORA, Petr. Na téma Emanuel Vajtauer. In: Tvar. 2005, roč. 17, č. 17, str. 7-8. ISSN 0862-657X. Dostupný také z WWW:
http://www.itvar.cz/archiv/17TVAR_06.pdf .
* Databáze Národních autorit NK ČR - http://sigma.nkp.cz/cze/aut
* Databáze regionálních autorit Městské knihovny Tábor -
http://www.vkta.cz/clavius/l.dll?hal~1000135153
Ve Slovníku pseudonymů v české a slovenské literatuře se u hesla Vajtauer, Emanuel uvádí: "místo úmrtí Praha, 1945 (podle jiných dohadů emigr. a zemřel neznámo kdy a kde)". V publikaci Kdy zemřeli...? je u jména E. Vajtauera informace k úmrtí - v Praze v květnu 1945 ve dnech povstání.
Zdroje:
* VOPRAVIL, J. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1973. Str. 1354.
* KUNC, Jaroslav. Kdy zemřeli...?: přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých od 1.1.1963 do 31.12.1966 a dodatek do "Kdy zemřeli...? od 1.1.1937 do 31.12.1962". Praha: Státní knihovna ČSSR - Národní knihovna v Praze, 1966. Str. 80.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 11:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu