-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den. Hledám informace o osobě Emanuel rytíř Ringhoffer. Narozen 25. 12. 1823 v Praze, zemřel 1. 12. 1903 ve Vídni, kde je i pochován. 1864-82 profesor pozemního stavitelství (pozemních staveb) na polytechnickém institutu v Praze, 1871-72 rektorem tohoto institutu (dnes ČVUT). Prosím o radu, kde bych nalezl více informací k této osobě a především jeho portrét. Děkuji
Dobrý den,
O Vilémovi jsme toho bohužel nezjistili víc, než obsahuje internet. Tedy přeposílám lístek z matriky, kde se dočtete, kdo byli rodiče obou pánů a dále informace z německé wikipedie, kde je uvedena Vilémova manželka a další rodina. Zjevně působil jako průmyslník v Praze v Ringhofferových závodech (měly adresu Kartouzská 4) a bohužel většinu Ringhofferových závodů nahradilo OC Smíchov. Dále působil ve Vratislavi (dnešním Polsku).
Odkazy:
http://records.ancestry.com/wilhelm_ringhoffer_records.ashx?pid=89626772
http://de.wikipedia.org/wiki/Ringhoffer
http://geneall.net/de/ancestors/184457/wilhelm-ringhoffer/
V archivu jsme vyhledali policejní přihlášku této rodiny, z níž vyčtete matku a otce Viléma a Emanuela plus jména ostatních sourozenců: http://digi.nacr.cz/prihlasky2/?session=170db531033a567071ff567b9e1a603b22609fa1ed8c894350267baa89d946d6&action=image&record=13
Existuje archiv k rodině Ringhoferů, kdy se daly získat další informace:
Ringhofferové (1771 - 1939)
Název fondu (sbírky):Ringhofferové
Uloženo v archivu:Archiv Národního technického muzea Místo vzniku fondu (sbírky):Praha Časový rozsah:1771-1939
Metráž:0,8 bm zpracováno (z toho 0 bm inventarizováno), 0,1 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je částečně přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Ringhofferové, Praha Tematický popis:Strojírenství - výrobní dokumentace Archivní pomůcky:
ČAKRTOVÁ E.: RINGHOFFEROVÉ FRANTIŠEK A HANUŠ, 1771 - 1939. Prozatímní inventární seznam, 1954, s. 5, ev.č. 156.
Závody Ringhoffer - Tatra, a. s. Kopřivnice (1856 - 1945) Název fondu (sbírky):Závody Ringhoffer - Tatra, a. s. Kopřivnice Uloženo v archivu:Archiválie uložené mimo archivy v evidenci ZA Opava Místo vzniku fondu (sbírky):Kopřivnice Časový rozsah:1856-1945
Metráž:0 bm zpracováno (z toho 0 bm inventarizováno), 36 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je částečně přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Kopřivnická vozovka Kopřivnice 1853 - 1922 Závody Ringhoffer - Tatra, a. s. Kopřivnice 1923 - 1945 Tematický popis:Fond jedné z nejznámějších automobilek ve střední Evropě není dochován v úplném stavu. Částečně byl zničen v průběhu války a po jejím skončení, při přemistˇování z pražské kanceláře firmy. Obsahuje zejména účetní knihy, korespondenci, kupní smlouvy a dokumentaci jak stavební, tak i výrobní. Převážná část dokumentů pochází z období let 1856 - 1930, malé množství z období národní správy.
Archivní pomůcky:
Žádné archivní pomůcky
Závody Ringhoffer - Tatra, a. s. Praha, závod Roudnice nad Labem (1881 - 1949) Název fondu (sbírky):Závody Ringhoffer - Tatra, a. s. Praha, závod Roudnice nad Labem Uloženo v archivu:Státní oblastní archiv v Litoměřicích Místo vzniku fondu (sbírky):Roudnice nad Labem Časový rozsah:1881-1949
Metráž:7,24 bm zpracováno (z toho 7,24 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Jan Pracner, řemeslná výroba pluhů, Roudnice n. L. 1880-1885 První česká továrna na pluhy a hospodářské nářadí Jan Pracner a Rudolf Bächer, Roudnice n. L. 1885-1891 Rudolf Bächer, továrna na pluhy a slévárna, Roudnice n. L. 1891-1899 Rudolf Bächer, továrna na pluhy a ocelárna, Roudnice n. L. 1900-1939 Závody Ringhoffer-Tatra, a. s. Praha, závod Roudnice n. L. 1939-1945 Národní správa 1945-1946 Agrostroj, závody na hospodářské stroje, n. p. Brandýs n. L., závod Bächer, Roudnice n. L. 1946 Tematický popis:Národní správa 1945, patenty a ochranné známky 1885-1947, právní záležitosti 1914-1942, zaměstnanci 1881-1945, technický úsek 1918-1945, ekonomický úsek 1903-1941, bilance 1906-1944, hlavní knihy 1900-1938, obchodní úsek 1892-1944, prospekty a katalogy 1912-1944, ceníky 1885-1945, fotografie vyráběných strojů 1932-1945, výroba 1915-1944, podpůrné fondy 1918-1949.
Archivní pomůcky:
DOLEJŠOVÁ V.: ZÁVODY RINGHOFFER - TATRA, A. S., PRAHA, ZÁVOD ROUDNICE N. L. 1881-1949. Inventář, 1987, s. 27, ev.č. 596.
Dalším dobrým zdrojem o životě této rodiny (nicméně k Emanuelovi a Vilémovi jsme nenašli nic) je Národní digitální knihovna: http://kramerius.nkp.cz
O Emanuelovi Ringhofferovi jsme zjistili více, nicméně informace jsou v německém jazyce. Zmínku o Emanuelovi jsme nalezli v Ottově slovníku naučném a Masarykově slovníku naučném, nicméně nedostatečnou. Proto se Vám pokusíme přepsat informace z německého jazyka. O jeho potomcích se dovíte z matrik brněnských. Jako vysokoškolský učitel hodně cestoval, působil i v Německu a ve Vídni a je pravděpodobné, že některý jeho potomek se mohl narodit právě tam. Současně bychom Vám doporučovali obrátit se na ČVUT, kde by mohli vést patřičný archiv.
A nyní k němčině:
* Ringhoffer, Emanuel Ritter von, Professor, k.k. Regierungdrat, * 23. Dez. 1823 zu Prag, + 1. Dez. 1903 ebenda - R. erhielt seine fachmaernische Ausbildung am Polytechnikum in Wien, nach dessen Absolvierunger die Akademie der bildenden Kuenste in Wien besuchte, er wirkte herauf durch sechs Jahre als Assistent an der Lehr kanzel für Rauwissenschaten in Wien und wurde 1850 zum supplierendenProfessor dieser Wissenschaften an der technischen Lehranstalt in Brünn ernannt. Vor Antritt seines Lehramtes unternahm er mit Bewilligung des Ministeriums eine Reise nach Deutschland und Frankreich behufs eingehenden Studiums der Organisation der technischen Institute. Im Jahre 1851 wurde R. ordentlicher Professor im Brünn, 1864 wurde er an das polytechnische Landesinstitut zu Prag berufen, wo er bis seiner Pensionierung verlieb, um die er aus Gesundheitsrücksichtenschon im Jahre 1882 ansuchen musste. Im Jahre 1871 war R. Rektor des Polytechnikums, ausserdemdem war er sechs Jahre als Fachvorstand tätig. An der Ausfürung groesserer Bautenhat er sich nicht beteiligt, er lebte nur im seinem Lehramte. 1864 erschien sein damals rühmlich bekmates Werk "Lehre vom Hochbau", da sim Jahre 1878 eine zweite Auflage erlebte. Im Jahre 1879 erhielt R. den Titel eines Regierungsrates, bei seiner Pensioneirung wurde ihm der Orden der Eisernen Krone III. Klasse verliehen und einige Jahre später der erbliche Ritterstand. Trotzdem blieb er immer der bescheidene , anspruchsloseManor, der sich nicht gerne in denVordergrund drängte und den alle, die ihn kannten, seiner vielseitigen Kenntnisse und seines biederen Charakters wegen verehrten und schältzten. Biographisches Jahrbuch u Deuscher Nekrolog Bd. 9. 1906 (510)
* Ringhoffer Emanuel Ritter von, Techniker, * Prag 25.12.1823, + Wien, 1.12.1903. Stud. Zunächst am Ständ. - polytechn. Institut in Prag Mechanik und Chemie, 1841 - 42 am Polytechn. Institutin Wien einige Facher der Bauwiss. 1842 - 45 an der Wr. Akademie der bidenden Künste hoehere Architektur. 1845 -50 Ass. An der Lehrkanzel für Bauwiss und Baubuchkaltung am Polytech.Inst. in Wien. Leichnens an der Techn. Lehranstalt in Brünn (Brno) betraut, 1851 o. Professor für das Baufach, 1864 - 82 o. Prof. für Hochbauam Polytechn. Inst. In Prag. 1871/72 Rektor. Für seine Leistungen im Baufach wurde R. mehrmals ausgeseichnet, u. a. 1879 Reg. Rat. 1900 nob.
W.: Lehre vom Hochbau, 1862, 2. Aufl., 1878, etc. Österreisches biographisches Lexikon 1815 - 1950. Bd. 9. 1988 (563).
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
13.10.2014 10:30