Emanuel a Karel Purkyně
Text dotazu
Dobrý den, rád bych věděl, kdy, kde a s kým se oženili synové Jana Evangelisty Purkyně Emanuel a Karel.
Odpověď
Ke sňatku Karla Purkyně s Marií Wiedmannovou, přítelkyní Karla Purkyně z mládí: knihy naznačují, že se svatba konala v roce 1860.
V knize "Život tří generací" Růženy Pokorné - Purkyňové se nám podařilo dohledat krátkou zmínku o ženě Emanuela Purkyně. Je zde psáno: "Zatím Emanuel se chtěl skutečně oženit s Emílií Braunovou. Otec nesouhlasí, synovi jsou 24 roky, nevěstě též. Přeje si, aby své velké vlohy pro vědy přírodní pěstoval bezstarostně a nerušeně. Teprve na stálé naléhání konečně svoluje a mladý Emanuel přivádí do otcovy domácnosti vládkyni rodinného krbu." ( Pokorná-Purkyňová, Růžena. Život tří generací : vzpomínky na velké Purkyně : listy a články Karla Purkyně. 1.vyd. V Praze : Výtvarný odbor Umělecké besedy, 1944. s.69 ) Emanuel Purkyně se narodil v roce 1831. V době svatby s Emilií mu bylo 24 let, tudíž k svatbě došlo s největší pravděpodobností v roce 1855. Již v roce 1856 se jim narodil syn Otakar, který ovšem do roka zemřel. Později měli dceru Julii.
Životní osudy rodiny Purkyňů si můžete přečíst v podání vyprávění Růženy Pokorné - Purkyňové v knize Život tří generací (viz výše).
Další zdroje:
VOLAVKA, Vojtěch. Karel Purkyně : [obr. monografie]. 1. vyd. Praha : SNKLU, 1962
PURKYNĚ, Karel. Karel Purkyně V Praze : S.V.U. Mánes-Melantrich, 1942
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2008 17:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu