Ekoturistika a ekoagroturistika
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás, mohli byste mi zaslat význam slov ekoturistika a ekoagroturistika? Mockrát děkuji
Odpověď
Ekoturistika:
Program Organizace spojených národů pro životní prostředí, který v současnosti zastřešuje základní pravidla ekoturistiky, ji definuje jako formu udržitelné turistiky, která aktivně přispívá k ochraně přírodního a kulturního dědictví; v plánování, rozvoji a provozu zahrnuje místní a domorodé komunity, přispívá k jejich prosperitě, návštěvníkovi vysvětluje význam přírodního a kulturního bohatství; je vhodná pro nezávislé cestovatele stejně jako pro organizované zájezdy malých skupin. Společnost pro ekoturistiku naopak svoji definici shrnuje do jediné věty: "[O]dpovědné cestování do přírodních oblastí, které chrání životní prostředí a zlepšuje prosperitu místních lidí."
Ekoagroturistika je agroturistika provozovaná na certifikované ekologické farmě. Ekol. farma nepoužívá při výrobě rostlin a chovu zvířat žádné syntetické přípravky ani hnojiva, zvířata jsou chována přirozeným působem.
Produkty ekologického zemědělství podléhají přísné kontrole a smějí používat ochrannou značku BIO.
Pramen: internetové stránky : zadaný termín eko a ekoagroturistika
Následující články (vybrané z databáze ANL, viz:
http://sigma.nkp.cz/F/)se zabývají některými aspekty prakticky prováděné ekoturistiky:
Mirovský, Ondřej
Ekoturismus - žhavé téma dneška / Ondřej Mirovský. -- il..
-- Rubrika: Téma -- 1 fot.
In: Sedmá generace. -- Brno. -- ISSN 1212-0499. -- Roč. 12, č.
7-8(2003), s. 16-18
Červinka, Jiří
Je ekoturistika prázdným pojmem? / Jiří Červinka. -- il.
In: Nika. -- ISSN 0862-514X. -- Roč. 25, č. 1 (2005), s. 35-36
* ekoturistika -- ekologické aspekty
Hrubý, Zdeněk
Jsme jen hosty, nic víc : rozhovor se Zdeňkem Hrubým / Zdeněk Hrubý ;
[připravila] Dagmar Smolíková. -- 2 il.. --
Rubrika: Téma -- 2 fot.
7-8(2003), s. 24-27
* Hrubý, Zdeněk, cestovatel, průvodce turistů * rozhovory
Vitvarová-Vránková, Karolína
Není to zelené a není to levné : ekoturistika je nejrychleji rostoucí část
cestovního ruchu / Karolína Vitvarová-
Vránková. -- il.
In: Týden. -- Praha : Mediacop. -- ISSN 1210-9940. -- Roč. 12, č. 34 (20050822),
s. 74-76
Petrželka, Alexandr
Nesnadné cesty ekoturistiky / Alexandr Petrželka. -- 5 il.
In: Lidé a země. -- ISSN 0024-2896. -- Roč. 52, č. 9 (2003), s. 32-35
* ekoturistika -- stol. 20./21. * ekologie
Ledvina, Petr, 1973-
Za odpovědným cestováním / Petr Ledvina. -- 1 il.. -- Rubrika: Téma --
1 obr.
In: Sedmá generace. -- ISSN 1212-0499. -- Roč. 14, č. 2(2005), s. 5-8
* ekoturistika
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2008 18:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu