Efekt Zeirgarnikovej
Text dotazu
Výskumy na danú tému, knihy, odborné články.
Odpověď
Dobrý den,
knihy, které by pojednávaly výhradně o práci psycholožky B. Zeigarnikové, u nás nejsou, resp. nedohledali jsme je v našem online katalogu Národní knihovny ČR ani v Souborném katalogu ČR (oba volně dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F.
Stručné informace o ní či tzv. efektu Zeigarnikové, najdete v psychologických slovnících, např.:
* NAKONEČNÝ, Milan. Lexikon psychologie. 1. vyd. Praha: Vodnář, 1995. 397 s. ISBN 80-85255-74-X.
* NAKONEČNÝ, Milan. Encyklopedie obecné psychologie. 2., rozš. vyd., v Academii vyd. 1. Praha: Academia, 1997. 437 s. ISBN 80-200-0625-7.
* HARTL, Pavel a HARTLOVÁ, Helena. Psychologický slovník. Vyd. 1. Praha: Portál, 2000. 774 s. ISBN 80-7178-303-X.
Jedná se však skutečně o krátká hesla na několik málo řádků.
Podrobněji by se tomuto psychologickému jevu mohl věnovat článek:
* ŽIDKOVÁ, Zdeňka. Efekt Zeigarnikové neboli ukončujte své záležitosti. Regena, 2010, 20(4), s. [3]. ISSN 1212-2289.
Ten je ale bohužel jediným, který jsme našli v článkové databázi ANL (články v českých novinách, časopisech a sbornících, 1991-současnost).
Dále je možné vyhledat zmínky o Zeigarnikové a její práci v publikacích zabývajících se motivací (právě pod heslem "motivace" je nejčastěji zmiňována). Bohužel není v silách ani náplni služby Ptejte se knihovny takto knihy fyzicky procházet.
Doporučili bychom Vám tak vyhledávat záznamy především v zahraničních zdrojích, konkrétně v licencovaných online databázích, které Vám umožni dohledat články z odborných periodik - právě v nich asi naleznete nejvíce informací. Namátkou uvádíme některé z takto dohledaných článků, předpokládáme, že některé z nich by se mohly týkat výzkumů, které využívaly právě tento efekt:
* ALEVRIADOU, A. Linking Cognition and Motivation in Adolescents with ID: The Zeigarnik Effect Paradigm. : Relaţia dintre cogniţ ie şi motivaţ ie la adolescenţii cu deficienţe intelectuale: paradigma efectului Zeigarnik. Petroleum - Gas University of Ploiesti Bulletin, Educational Sciences Series. 62, 2, 126-131, Dec. 2010. ISSN: 18416586.
* LANDRUM, RE. Sensitivity of implicit memory to input processing and the Zeigarnik effect. Journal of General Psychology. 120, 2, 91, Apr. 1993. ISSN: 00221309.
* TAPP, JL. Kurt Lewin Memorial Address: B. V. Zeigarnik. Journal of Social Issues. 40, 2, 177-179, 1984. ISSN: 00224537.
* LAVALLEE, D. The Zeigarnik effect. Psychologist. 25, 1, 28, Jan. 2012. ISSN: 09528229.
* HORNSTEIN, HA; et al. EFFECTS OF SENTIMENT AND COMPLETION OF A HELPING ACT ON OBSERVER HELPING: A CASE FOR SOCIALLY MEDIATED ZEIGARNIK EFFECTS. Journal of Personality & Social Psychology. 17, 1, 107-112, Jan. 1971. ISSN: 00223514.
Seznam licencovaných online databází, které NK ČR předplácí pro své uživatele, naleznete na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju. Pokud jste studentkou vysoké školy, zeptejte se v místní knihovně na možnost přístupu k těmto zdrojům. Trochu se obáváme, že právě tyto články ze zahraničních periodik pro Vás budou nejobsáhlejším a možná i jediným zdrojem informací.
Dále můžete také využít služeb knihovny Psychologického ústavu AV ČR, viz http://www.psu.cas.cz/library/, třeba by Vás nasměrovali na další zdroje informací.
Pomoci Vám samozřejmě mohou také klasické internetové vyhledávače typu Google, je však potřeba dbát na důvěryhodnost informací. Některé z nalezených stránek:
* http://psyhistorik.livejournal.com/16254.html
* https://en.wikipedia.org/wiki/Bluma_Zeigarnik
* http://mladypodnikatel.cz/efekt-zeigarnikove-nastartovani-produktivity-t7098
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.03.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu