Edvard Maška
Text dotazu
Dobrý den.
Hledám veškeré informace o osobě Edvard Maška. Narozen asi 13. 3. 1900 v Místku. Používal pseudomym Eduard Maška, Rudyard Šamek a V. R Melan. Byl autorem knih o životním úspěchu a osobnostech, byl též redaktorem v časopise Úspěch (vycházel v l. 1930–1937). Můžete mi prosím poradit, kde bych mohl najít informace o jeho životě, místu a datu úmrtí? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
o autorovi, který vás zajímá, není moc informací. V Referenčním centru Národní knihovny ČR je obsáhlá sbírka mikrofiší s biografickými údaji World Biographical Archive (WBA), informace jsou ale také velmi stručné:
Name:
Maška, Edvard
Gender:
male
Year of birth:
1900
Year cited:
1933
Occupation:
Redakteur; Schriftsteller
Archive:
Cesky biograficky archiv a Slovensky biograficky archiv (CSBA) Fiche Location:
391,67-68
Short title(s) of source(s):
Dolensky 1; Dolensky 2; Vopravil
Short title:
Dolensky 1
Source Citation:
Dolenský, Antonín: Kulturní adresář ČSR : Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic / sestavil Ant. Dolenský. - 1. ročník. - Praha : Zeibrdlich, 1934 Maška, Edvard, redaktor a spisovatel. - 13.3.1900 Místek. - činnost: řídí IV. Ročník měsíčníku Úspěch, magazín snaživých. Praktická psychologie, podnětná didaktika á la Smiles, Emerson, Marden. - choť: Baruška, roz. Měchurová. Děti: Blažena, Věra, Libuše. -spisy, viz NKC - brožury, letáky, novin. články.  Radošovice - Strašín u Prahy, čp. 56.
Short title:
Dolensky 2
Source Citation:
Dolenský, Antonín: Kulturní adresář ČSR : Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic / sestavil Ant. Dolenský. - 2. ročník. - Praha , 1936 Short title:
Vopravil
Source Citation:
Vopravil, J.: Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře / zpracoval J. Vopravil. - Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1973 Maška, Edvard, n. 1900 Místek. Red. a spis. Ve Strašíně u Prahy (v r. 1935), beletrista, viz NKC, redig. časopis Úspěch a přisp. do soudobých časopisů-
1.: -ema-
2.: Rudyard Šamek
3.: V.R.Melan
Srov.: Dolenský, Kulturní adresář 1934 a 1936
Jeho knihy lze vyhledat  po zadání příjmení autora na www.nkp.cz, volně přístupné katalogy a databaze, baze NKC - elektronický katalog.
Periodikum Úspěch: zdraví - moc - blahobyt. Praha: Adolf Suk, 1930-1937. je ve fondu NK ČR, www.nkp.cz, http://aleph.nkp.cz/F/IGILLC5G6I9TMNRS6FLQ76UAGBF36YKA32FYETN1E7FKFBB5JX-41680#tail
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.05.2014 09:08
Ondřej Kincl píše:
Středa 20.05.2015 08:10
Zdravím,
o svém otci E. Maškovi toho moc nevím ale kdyby to málo mělo nějak pomoci ozvěte se.
O. Kincl
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu