Edice Omnia
Text dotazu
Dobrý den,chtěl bych se zeptat,kdy existovala tato edice a v jakém nakladatelství.Na jaké žánry se zaměřovala? Děkuji
Odpověď
Dobry den, edice Omnia byla jednou z edic nakladatelstvi Svoboda.
"Nakladatelstvi Svoboda bylo zalozeno v roce 1945 Komunistickou stranou Ceskoslovenska jako ucelove zarizeni, jehoz ukolem bylo vydavat politickou a dalsi pokrokovou literaturu. Svoboda tak pokracovala v tradicich nakladatelstvi Karla Boreckeho, Pavla Prokopa a Jana Fromka, ktera jiz za prvni republiky vydavala literaturu podporujici spolecensky pokrok. Jadrem vedoucich kadru v tomto nakladatelstvi byli soudruzi, kteri jiz pred okupaci pracovali ve vydavani a rozsirovani stranickeho tisku....Edicni cinnost se po rove 1945 rozvijela v pestre temeticke skale...."
Zdroj: Nakladatelstvi Svoboda (1975/1981). Praha : Nakladatelstvi Svoboda, 1981.
"Edice Omnia (zalozena v r. 1969) nasla po roce 1970 promyslenejsi urceni jako knihovna sirsi ctenarske obce, nabizejici kvalitni oddychovou a klasickou cetbu. Nachazime tu prave tak tematiku dobrodruznou a spionazni, jako psychologicke pribehy o rodine a lasce, science fiction, roman historicky i dila svetovych klasicku. Temer dvacet titulu rocne naplnuji autori jako Cooper, Cronin, Dumas, Jirasek, Kratochvil, London ... apod.
Jejim poslanim je stat se dobrym ceskym "paperbackem", ktery ctenari vychazi vstric, ale nepodbizi, neslevuje z ideove a umelecke urovne."
Zdroj: Nakladatelstvi Svoboda 1945 1975. Praha : Svoboda, 1975.
Nakladatelstvi Svoboda v novejsi podobe mozno najit na: http://www.volny.cz/svobserv/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.10.2008 10:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu