-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o pomoc při dělení knih Viktora Dyka. Ve škole jsem dostala za úkol vypracovat referát na téma: V. Dyk a jeho „studentské romány“. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, jaké knihy z Dykovi tvorby do tzv. „studentských románů“ patří.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
kdybychom předpokládali, že "studentskými romány" Viktora Dyka (1877-1931) se označují díla, která vznikla během jeho studií (přičemž v roce 1896 složil maturitní zkoušku a do roku 1900 studoval na PF UK), byla by to tato díla:
první soubory básní: A porta Inferi (1897), Síla života (1898); a próz: Hučí jez a jiné prózy (1903). Tato díla byla poznamenána uměleckým hnutím dekadence a symbolismu.
Předpokládáme, že ze zadání Vašeho úkolu se jedná o jiná díla. Jsou to tyto romány: Konec Hackenschmidův (1904) a jeho pokračování Prosinec (1906). Zde Viktor Dyk zobrazil pražské studentské prostředí, ve kterém koncem století žil a mohou ukázat Dykův názorový vývoj. Ukazují českou politickou situaci: dobové střety, s důrazem na česko-německé prosincové bouře 1897, po nichž se vlastenecké nadšení brzy proměnilo v opatrné vyčkávání a konformismus. Tyto děje přivedly Dyka k přesvědčení, že realita boří všechny vznešené ideály. Toto téma bylo též ještě zpracováno ve veršovaných povídkách s názvem Buřiči (1903). Opakuje se v ní motiv heroismu a jeho zmarnění, romantickém snu, touhy po činu a následného zklamání.
Přesto doporučujeme, pokud si nejste jistý, co Vám bylo zadáno za úkol, optejte se pedagoga - ten Vám nejlépe vysvětlí, co od Vás očekává a jakým způsobem máte úkol vypracovat.
Pokud si budete přát tuto literaturu objednat, můžete zde:
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000591473&local_base=NKC
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000591498&local_base=NKC
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000591468&local_base=NKC
LEHÁR, Jan et al. Česká literatura od počátků k dnešku. 2., dopl. vyd. [i.e. 3. vyd.]. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008. 1082 s. Česká historie; sv. 4. ISBN 978-80-7106-963-8.
MED, Jaroslav a DYK, Viktor. Viktor Dyk: monografie s ukázkami z tvorby. 1. vyd. Praha: Melantrich, 1988. 414 s., 32 s. obr. příl. Odkazy pokrokových osobností naší minulosti; sv. 86.
MENCLOVÁ, Věra a kol. Slovník českých spisovatelů. 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Libri, 2005. 822 s. ISBN 80-7277-179-5.
Jazyk, lingvistika a literatura
Praha
Národní knihovna ČR
23.09.2016 09:11