dušičky
Text dotazu
Dobrý den. Co znamená svátek \"dušičky\" (památka zesnulých)? Od kdy se slaví, jak a kde vznikl a tak? Předem děkuji.
Odpověď
Dobry den,
1.11. Vsech svatych - (od r. 609, vysveceni Patheonu v Rime) - vzpominkovou slavnosti zemrelych, kteri jiz dosahli vecne blazenosti (na rozdil od Dusicek, ktere jsou vzpominkou na ty, kteri teto blazenosti nedosahli).
2.11. pamatka vsech zemrelych, svatek lidove oznacovany Dusicky - vzpominka na zemrele, jejichz duse jeste pobyvaji v ocistci. Uctu a vdecnost svym predkum projevovali lide od nejstarsich dob. Na pocatcich krestanske cirkve se zemrelych vzpominalo v rodinnem kruhu. Vyrocni vzpominka verejna az od r. 998 ve francouzskem reformnim klastere Cluny. Od 11. do 13.stol. se svatek rozsiril do dalsich zemi a ve 14.stol. zdomacnel i v Rime.
Podle lidove viry vystupuji v predvecer Dusicek duse zemrelych z ocistce, aby si alespon jednou v roce odpocinuly od muk. S tim souvisela i rada poverecnych praktik. Lampa se misto olejem plnila maslem, aby si jim mohly duse zemrelych potrit spaleniny, ktere v ocistci utrpely. Lide navstevovali hroby, zapalovali svice, prinaseli kvetiny a vence apod.
Zdroj:VONDRUSKA, Vlastimil. Cirkevni rok a lidove obyceje aneb kalendarium svetcu a svetic, mucedniku a mucednic, pojednavajici o vire ceskeho lidu k nim, jakoz i o liturgii katolicke. Ceske Budejovice: Dona, 1991. S.74 - 5
Dalsi odkazy:
http://www.mineralfit.cz/mineralfit/clanek/1723--dusicky---pamatka-zesnulych.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1i%C4%8Dky
DUŠIČKY
Historie:
Od roku 998 se konají svátky zesnulých 2. listopadu. Venkovské, ale i městské hřbitovy byly v minulosti v katolických oblastech doslova naplněny kovanými železnými kříži se středovou schránkou i bez ní. Tyto kříže představují jeden z nejvýznamnějších projevů lidového řemeslného umění. V některých obcích se peklo i zvláštní pečivo, nazývané "dušičky" pro žebráky, pocestné a vůbec chudý lid. Dnes se hroby zdobí květinami, věnci a zapálenými svíčkami.
Dušičky - zvyky a obyčeje
Na den 1.11. připadá svátek Všech svatých a den nato Památka všech zemřelých
- dušičky. Oba tyto dny vzpomínali pozůstalí na své zemřelé příbuzné a přátele. V tyto dny všichni přicházeli na hřbitovy, kde očistili okolí hrobu, kde pokládaly věnce, květiny a zapálili svíčku, aby se pak v tichu pomodlili za spásu duší. Modlitba živých prý pomáhala dušičkám očistit jejich hříchy.
Také se věřilo, že o dušičkové půlnoci mají duchové bohoslužbu.
Podle lidové víry prý v předvečer svátku "dušiček" vystupují duše zemřelých na jednu noc z očistce, kde v plamenech pykaly za své hříchy.
Říkalo se, že pokud o dušičkách prší, že duše zemřelých oplakávají své hříchy.
Že z evropského svátku dušiček vznikl anglosaský svátek Halloween ví téměř každý, ale málokdo tuší, že se v minulosti v Podkrkonoší slavily Dušičky podobně jako je tomu dnes například v USA, tzn. s průvody strašidelných a děsivých masek.
Zdroj: BESTAJOVSKY, Martin. Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce - Podzim. Brno: Computer Press, 2004.
http://www.bgv.cz/clanek/2004102101-dusicky/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.01.2008 12:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu