"družstvo", "konsorcium", co-operative"
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mne původ slova "družstvo" (z oboru družstevnictví). Ve starých slovnících se pro družstvo používal také pojem "konsorcium", v anglickém jazyce se používá pojem "co-operative" a podobně je tak i v jiných jazycích. Zajímal by mne původ slova alespoň jednoho z uvedených možností (družstvo/konsorcium/co-operative). Děkuji Vám.
Odpověď
Dobrý den, původ slova družstvo jsme bohužel v nám dostupných pramenech nenalezli. Můžete ještě kontaktovat Ústav pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/), kde by Vám snad mohli poradit.
Původ slova konsorcium:
konsorcium - sdružení. Z latinského "consortium" = spoluúčast, od "consors" (genitiv sortis) = společník (v majetku), složený výraz z con- a sors, genitiv sortis - díl. con- viz kom- : předpona z latinského com- >> componere = skládat. Koncové -m se drží před b, p, m, jinak přechází v -n [conferre = snášet, konkursus = konkurs aj.] nebo se spodobuje a splyne s následující souhláskou [kolaborant z collaborans - con-l; koreferent z correferens - con-r; konexe z connexio] nebo konečně mizí [koalice, koedukace atd.].
Zdroj:
Holub, Josef; Lyer, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého: se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: SPN, 1978. ISBN 80-04-23715-0.
Původ slova co-operative:
cooperative - adj., 1603 in Holland´s translation of Plutarch´s Moralia (první výskyt). Borrowed possibly through French coopératif (feminine coopérative) and directly from Late Latin cooperātīvus = collaborating, from cooperātus - past participle of cooperārī (noun in 1829, member of cooperative society, in Southey´s letters, from the adj.)
Zdroje:
The Barnhart Dictionary of Etymology / Edit. Robert K. Barnhart. -- New York : H. W. Wilson, 1988. -- xxvii, 1283 s. ISBN 0-8242-0745-9.
The Barnhart concise dictionary of etymology / edited by Robert K. Barnhart. -- lst ed.. -- New York : HarperCollins, c1995. -- xxi, 916 s. ; 23 cm. ISBN 0-06-270084-7.
co-operate - intransitive verb, from Late Latin cooperātus, past participle of cooperārī "to work together with", from co- and Latin operārī "to work, labor". Derivatives: co-operation, co-operative (adj. and noun), co-operatively (adv.), cooperativeness (noun).
Zdroj:
A comprehensive etymological dictionary of the English language : dealing with the origin of words and their sense development thus illustrating the history of civilization and culture / Ernest Klein. -- Repr. -- Amsterdam : Elsevier, 1971. -- 18, 833 s. ; 30 cm. ISBN 0-444-40930-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 15:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu