dračí lodě
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, jaký je původ dračích lodí? Vím, že se používaly před 2000 lety v Číně. Ráda bych ale věděla, k čemu lodě sloužily a proč jsou tak zdobené? A jestli v minulosti je nějaký záznam o tom, proč se v dnešní době na dračích lodí závodí.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
závody dračích lodí skutečně vychází z čínských tradic starých více než dva tisíce let a dnes v nich soupeří elitní posádky z celého světa. Podle legendy jsou závody spojeny s tragickou smrtí básníka a neúplatného státníka Čchu Jüana (340-278 př. n.l.), který byl ponižujícím způsobem zbaven úřadu a vypovězen ze země. Po letech v exilu se k němu donesla zpráva, že jeho město bylo dobyto a srovnáno se zemí  a tím byly zmařeny jeho naděje na návrat. Napsal tehdy svoji poslední báseň, naplnil si dlouhé rukávy širokého šatu kameny a utopil se v řece Mi-luo. Jiná verze říká, že spáchal sebevraždu na protest proti zkorumpované vládnoucí vrstvě.
Vesničané, kteří mu spěchali na pomoc, připluli pozdě. Zůstali však v loďkách a bubnováním a plácáním pádly odháněli od jeho těla ryby a zlé duchy. Na první výročí jeho smrti místní lidé obětovali koláčky z lepkavé rýže balené do bambusových listů jeho duchu v řece a hlídkovali na lodích po řece, aby odehnali zlé duchy. Závody připomínají jejich neúspěšný pokus o záchranu.
Dodnes jsou tyto závady nejen na řece Mi-luo, ale také na dalších v Číně, Japonsku či JV Asii, jedním z nejokázalejších lidových svátků. Závody se odehrávají pátého dne pátého měsíce lunárního kalendáře. Lodě jsou dlouhé a úzké a pojmou údajně až stovku závodníků.
Dračí lodě, jak je známe my v našich podmínkách, jsou určeny pro cca 10-20 závodníků. Celá loď má podobu draka - hlava, dlouhá úzká loď a záď ve tvaru dračího ocasu a ve stejné barvě jako hlava. Ozdoba ve tvaru dračí hlavy se kdysi vyřezávala ze stejného dřeva jako trup lodě, nyní je často také z laminátu. Drak je mytické zvíře čínského zvěrokruhu, které vládne řekám, mořím a dešti (takto ho také v Číně uctívali).  Oslavou dračího ducha - vládce vody - tak závodníci přivolávají déšť, aby pole byla zaplavena. Podle tradice by měl mít drak vousy jako sumec.
Zajímavé informace naleznete také na internetových stránkách našich klubů dračích lodí, např. http://www.praguedragons.cz/cs/content/draci-lode a http://www.dragonboat.cz/historie/.
Použité zdroje
STUBBS, Ray. Kniha sportů: sporty, pravidla, taktiky, techniky. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 2009. 448 s. ISBN 978-80-242-2558-6.
LINDQVIST, Cecilia. Říše čínských znaků. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2010. 427 s. ISBN 978-80-7422-054-8.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2014 09:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu