Dr. Klement Salač
Text dotazu
Dobrý den! Prosím, hledáme životopisné údaje o Dr. Klementu Salačovi (24. 7. 1884 Dobříš - .. 1964 Praha? ). Byl zemským školním inspektorem, současně tvůrce řady map. Můžete nám, prosím, pomoci? Není v archivu MSMT o této osobě nějaký údaj? Prosím Vás o zprávu v době co nejkratší. Děkuji Vám!
Odpověď
Dobrý den, Pokud jde o archiv MŠMT, nemáme k němu přístup a musel byste kontaktovat přímo ministerstvo.
V soupisu archivních sbírek a fondů (který nemusí být zvláště v tomto případě úplný) je nicméně registrován jediný fond týkající se Klementa Salače (viz níže), který asi není příliš zajímavý.
V pramenech, které jsou nám dostupné, jsme našli pouze heslo v dodatcích Ottova slovníku, kterou reprodukujeme (podle databáze www.cotoje.cz).
Krátká zmínka je také v databázi autorit Národní knihovny (http://sigma.nkp.cz/F/ - báze AUT).
Více jsme bohužel nezjistili.
Zdroj: Ottova encyklopedie nové doby
Salač, 2. Salač Klement, český geograf
Klement PhDr., *27. čce 1884 v Dobříši, čes. zeměpisec a kartograf. Od 1910-36 byl prof. přírodopisu a zeměpisu na střed. školách v Praze, nyní zemský školní inspektor střed. škol v Č. Pracoval několik let ve školní kartografii. Napsal učebnici zeměpisu pro měšť. školy a množství článků v různých čas. Ilustroval učebnice přírodopisné a zeměpisné. 1919 byl členem národopisné sekce čsl. mírové delegace v Paříži. -š.
(vyšlo v r. 1939)
Název fondu (sbírky): Salač, Klement - osobní fond Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Příbram Místa vzniku fondu Dobříš Časový rozsah: 1959 Fond není přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Dr. Klement Salač Tematický popis: Fodn tvoří jediná jednotka, autorem vytvořený svazek s vlepenými pohlednicemi a vlastními fotografiemi Dobříše a okolí z konce 19.
a první poloviny 20. stol.
Archivní pomůcky: nejsou
(http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice.aspx).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2009 13:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu