Dotazník pro nářečí hanácká
Text dotazu
Dobry den, obracim se na Vas s pro mne nezvyklym problemem: Nemuzu v databazich (NK, Slovanska knihovna, SKC, JIB, Centralni katolog UK) najit jeden titul:
"Dotazník pro nářečí hanácká" (redakce A. Kellner a J. Bělič, Praha 1952) - uvedeno in: Bělič, Jaromír: Nástin české dialektologie, Praha 1972, s. 352.
Chci psát o centrálním středomoravském nářečí v obci Slatina u Mor. Třebové (Jevíčsko; Moravskotřebovsko, Letovicko) ročníkovou práci a tak bych se na ten dotazník rád podíval. Jinak vím jen o existenci knihy Český jazykový atlas : dotazník pro výzkum českých nářečí / Sest. Česká dialektologická komise Praha : Ústav pro jazyk český ČSAV, 1964-1965, tu jsem ale ještě neměl v ruce - předpokládám, že mnou hledaný dotazník by byl vhodnější (možná že ho ta pozdější práce obsahuje), příp. děkuji za odkaz na další literaturu o hanactine, zejm. v teto oblasti(zatim jsem na zadnu praci pojednavajici o nareci na Jevicsku nebo Moravskotrebovsku nenarazil...
Mohli byste mi prosim i sdelit, jestli je o nareci teto oblasti (Jevíčko, Velké Opatovice, Moravská Třebová) publikovano neco casopisecky (Nase rec, Slovo a slovesnost apod.), abych nemusel prochazet vsechna cisla, nebo jinak (rukopisy)?
Odpověď
Dobry den,  "Dotaznik pro nareci hanacka" se nam bohuzel take nepodarilo nalezt. V Bibliografii ceske linguistiky 1951-1955 jsou k "Dotazniku" uvedeny nasledujici informace:
Dotaznik pro nareci hanacka. Praha : Ustav pro jazyk cesky CSAV a katedra ces. jazyka a literatury na filos. fakulte Masarykovy university v Brne, 1952. listu 34+2. Sest. A.Gregor, F.Kopecny a F.Sverak za red. A.Kellnera a J.Belice
TYL, Zdenek. Bibliografie ceske linguistiky 1951-1955 : jazykove obecna, indoevropska, slovanska a ceska. Praha : Nakladatelstvi Ceskoslovenske akademie ved, 1957. s. 268.
Krome Vami uvedenych zdroju jsme proverili i naskenovany Generalni katalog II NK CR (http://katif.nkp.cz/Katalogy.aspx?katkey=020GK2), listkovy katalog Narodniho konzervacniho fondu NK CR (fond budovany na zaklade povinneho vytisku zasilaneho NK CR), naskenovovane katalogy Ustredni knihovny FF Masarykovy univerzity (http://knihomol.phil.muni.cz/card.htm), Souborny katalog AV CR (http://aleph.lib.cas.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=KNA01_KNA) , naskenovane katalogy Moravske zemske knihovny
(http://katalog.mzk.cz/katalog/GKJUKZ2/) a naskenovany katalog Knihovny NM  (http://listky.nm.cz/catalogue/).
Doporucovali bychom Vam obratit se na pracoviste, ktera "Dotaznik" vydala, tj. na Ustav pro jazyk cesky Akademie ved CR,v.v.i.
(http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=oddeleni) a Ustav ceskeho jazyka FF MU (http://www.phil.muni.cz/cest/). Je mozne, ze Dotaznik maji dosud k dispozici, navic u Ustavu pro jazyk cesky AV CR je v soubornem katalogu AV CR pravdepodobne zpracovana pouze cast fondu knihovny Ustavu.
Dalsi moznosti je, jak sam uvadite, ze dotaznik byl otisten jako soucast prace, ktera pripadne vznikla jako vysledek dotaznikoveho setreni.
Pro vyhledani knih venujicich se stredomoravskemu/hanackemu nareci bychom Vam doporucili vyuzit Elektronicky katalog NK CR - bazi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc). V poli Predmet (klicova slova) muzete zadat ruzne kombinace klicovych slovn, napr.: nářeč? or  hanác?or  dialekty or dialektolog?. Dotaz lze upresnit v zakladnim vyhledavani i na knihy  (pole Druh dokumentu) a dokumenty v cestine (v poli Kod jazyka dokumentu staci zadat zkratku cestiny cze). Hanacka nareci jsou uvedena i v obecneji pojatych dokumentech, takze je nutne prostudovat i prace se sirsim zaberem.
Dalsim zdrojem pro nalezeni relevantni literatury jsou oborove bibliografie, ktere mimo jine excerpuji i Vami zminovane casopisy Nase rec a Slovo a slovesnost. Samostatnou bibliografii nebo rejstrik clanku publikovanych v Nasi reci nebo Slove a slovesnosti jsme nenalezli. V pripade lingvistiky muzete vyhledavat v nasledujicich bibliografiich:
* TYL, Zdenek. Bibliografie ceske lingvistiky. . 3 sv. Praha : Nakladatelstvi Ceskoslovenske akademie ved, 1955-1963.  - svazky pro rok 1945-1950, 1951-55, 1956-1960
* Bibliografie ceske lingvistiky.  Praha : Ceskoslovenska akademie ved, 1979-.  - svazky pro rok 1961-1963, 1971-1972, 1977-1992, 1995-1998
* Bibliografie ceskoslovenskych praci liguistickych a filologickych za rok ... Praha : Ceska akademie ved a umeni, 1930-1936. - svazky pro rok 1929-1934
* Ceska jazykoveda ... : prace z jazykovedy obecne, srovnavaci, indoevropske, slovanske a z jazykovedne bohemistiky. raha : St. knihovna CSSR-Bibliogr. stredisko spolec. ved, 1965-1970.
- svazky pro rok 1964-1967, 1969
* Baze ANL - Clanky v ceskych novinach, casopisech a sbornicich, ktera obsahuje vyberove zaznamy clanku od roku  1991 (http://sigma.nkp.cz/cze/anl), excerpuje i oba zminene casopisy. Vyhledavat muzete opet podle klicovych slov.
Krome techto clankovych odbornych bibliografii existuji pro oblast jazykovedy i bibliografie bibliografii, tj. prehledy dosud vydanych
bibliografii:
* TYLOVA, Milena. Ceske a slovenske jazykovedne bibliografie 1876-1967. Praha : St. knihovna CSSR-Ustr. bibliogr. stredisko, 1968. 44 s.
* Jazykoveda : literarni veda : bibliografie bibliografii, slovniku, prirucek 1945-1990. Praha : Narodni knihovna, 1993. 137  s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.03.2008 16:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu