dotaz - Titanic
Text dotazu
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, aké dokumenty boli napísané o lodi Titanic, aby som v Európe našla nejaké pozostatky z tejto lode.
Ďakujem.
Odpověď
Dobrý den,
osud Titanicu je poměrně oblíbeným literárním námětem. Informace o knihách vydaných v češtině nejdete např. v elektronickém katalogu NK ČR - bázi  NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc). Vybrali jsme z tohoto katalogu několik záznamů, další knihy o Titanicu si zde můžete jednoduše vyhledat sama. Do vyhledávacího formuláře zadáte dotaz Titanic, v rolovacím menu vyberete vyhledávání podle pole "Předmět (klíčová slova)" a pomocí dalšího rolovacího menu "Druh dokumentu" zpřesníte dotaz pouze na knižní dokumenty, tj. v rolovacím menu zvolíte možnost "Knihy". Pokud byste chtěla, můžete dotaz omezit i pouze na knihy vydávané v češtine, v tom případě zaškrtnete při zadávání dotazu volbu "pouze dokumenty v češtině". Specialní přílohu na toto téma naleznete i na stránkách National Geographic (https://www.national-geographic.cz/titanic/).
* KRALICEK, Václav. Titanic: nikdo nechtěl uvěřit. Praha: Epocha, 2012. 393 s. ISBN 978-80-7425-122-1.
* HUTCHINGS,  David F.; KERBRECH, Richard de. Titanic: 1909-12 (třída Olympic): technický průvodce: pohled na konstrukci, stavbu  a provoz nejznámější pasažerské lody všech dob. Praha: Grada, 2012. 160 s.  ISBN 978-80-247-4014-0. Část knihy je volně přístupná na http://books.google.cz/books?id=w92wvKduKQwC.
* WILKINSON, Philip. Titanic: příběh legendarní lodi. [Praha]: Slovart, 2011. 64 s. ISBN 978-80-7391-480-6.
* MATSEN, Bradford. Titanic: polsední tajemství lodi snů. Brno: Jota, 2009. 241 s. ISBN 978-80-7217-674-8.
* HUBACEK, Milos. Titanic. Praha; Litomysl: Paseka, 2002. 439 s.  ISBN 80-7185-486-7.
Robert Ballard, objevitel trosek Titaniku, napsal o hledání lodi několik knih, mezi první patří např. tato kniha z roku 1987.
* BALLARD, Robert D.; ARCHBOLD, Rich. The discovery of the Titanic. New York, N.Y. : Warner Books, C1987. 230 s. ISBN 0446513857; 9780446513852.
Zdá se, že anglické vydání této knihy se v ČR nejspíše nenachází, pokud by pro Vás nebyla problémem němčina, více českých knihoven vlastní jeji německý překlad  (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001720055&local_base=SKC, http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001882598&local_base=SKC).
Pro hledání slovenských knih o Titanicu muzete vyuzit katalog SNK (https://www.snk.sk/sk/domov/11-katalogy/55-on-line-katalog-snk.html), pokud by Vás zajímaly spíše knihy v angličtine, doporučili bychom Vám vyhledávat v souborném katalogu OCLC WorldCat (http://www.worldcat.org).
V roce 2008 byla v České republice výstava předmětů vyzdvižených z mořského dna (http://www.novinky.cz/kultura/135259-v-brne-vystavuji-artefakty-z-titaniku.html,
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/8446-titanic-stale-pouta-pozornost/). Muzeum Titanicu se nachází v Belfastu (https://www.titanicbelfast.com/). Před několika dny byla uspořádána aukce vyzdvižených artefaktů (http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/171745-aukce-veci-z-titaniku-nejde-o-penize-ale-o-vypraveni-pribehu/).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2012 08:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu