Dotaz na zdroj
Text dotazu
Dobrý den,
podle Sedláčkovy kartotéky by měla existovat kniha "Liber memorabilium" pro město Žatec, k roku 1468.
Existuje nějaká elektronická digitální verze tohoto dokumentu?
Pokud ne, kde je tato kniha uložena? Je k ní přístup?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
je známo, že citace Augusta Sedláčka jsou velmi sporé a není snadné dopátrat, jakou konkrétní pamětní knihu (Liber memorabilis) měl na mysli. Dále situaci ovlivňuje dochování archiválií, které mohla negativně poznamenat druhá světová válka či vláda totalitní moci a v neposlední řadě také centralizace archivní správy v období po druhé světové válce, kdy došlo ke změně umístění (a někdy také k jinému oficiálnímu pojmenování) mnoha archiválií.
Autoři dějin Žatce z roku 2004 uvádějí, že do dnešní doby není k dispozici ani jedna úřední kniha založená v 15. století a dějiny Žatce v požadovaném období nemají prameny diplomatické povahy. Toho tvrzení dokládá například i inventář k archivnímu fondu Achiv města Žatec, uložený v SOkA Louny, který zmiňuje torzovité dochování městských knih až do roku 1648.
Použité zdroje
EBELOVÁ, Ivana, Jan BERÁNEK a Petr HOLODŇÁK. Žatec. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004, s. 456. ISBN 80-7106-443-2. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:ac05b270-686c-11e6-96d6-005056827e51
https://portal.nacr.cz/[…]/fb59a9c0-477f-4713-8add-2da92df47d08
https://www.nacr.cz/o-nas/historie
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.08.2024 20:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu