-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den.
Prosím o zjištění případného výskytu těchto jmen: Baroš, Barosch pro obec Vigantice
Fojtášek, Fojtaschek pro obec Horní Bečva
Terrich, Durrich, pro obec Loučka u Lipníka
Vavrda pro oblast Červená Lhota, Bílá Lhota, Mohelnice, Loštice
Děkuji.
Dobrý den,
třetí rekatolizační komise, výsledkem jejíž činnost je Soupis poddaných podle víry, působila pouze v českých krajích (Hradecko, Boleslavsko, Litoměřicko, Plzeňsko, Kouřimsko, Čáslavsko a Bechyňsko). Pro Moravu a Slezsko, kde se nacházejí obce, které hledáte, nebyl vůbec zpracován.
O několik let (1654) později vznikla v Čechách Berní rula, která byla prvním úplným soupisem daňových povinností. Obsahovala seznam osob povinných platit daně a údaje o jednotlivých usedlostech. Na Moravě vznikaly v letech 1656-1657, respektive 1669-1679 tzv. Lánové rejstříky, které byly obdobou Berní ruly. Na rozdíl od Berní ruly, kde byl základem daňového výpočtu jeden osedlý (= sedlák), u Lánových rejstříků je základem lán.
Lánové rejstříky, které vyšly tiskem, bohužel neobsahují žádné jména. Pomoci by Vám snad mohly originální Lánové rejstříky, které jsou uložené v Moravském zemském archivu. V digitalizované podobě jsou dostupné na
http://www.mza.cz/a8web/a8apps1/d1/a8sl4dd2bad3D1.htm. Digitalizované Lánové rejstříky by měly být k dispozici pro všechny Vámi zmíněné obce. Ovládání aplikace je velmi jednodué, jedinou komplikace může představovat fakt, že je nutné do určité míry ovládat kurent abyste mohl jednotlivá jména přečíst.
* https://is.muni.cz/th/17450[…]ach_v_polovine_17._stoleti. pdf
* https://www.czso.cz/[…]/f04148a3-2615-4949-b3fa-d4b1e3d7ab41?version=1.0
* http://www.genea.cz/[…]/
* Řičař, Kristoslav. Občanská genealogie: základy rodopisné práce. 1. vyd. Praha: IŽ, 2000. s. 36-37. ISBN 80-240-1080-1.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Olomouc
Národní knihovna ČR
04.12.2015 09:43