dotaz na ulici
Text dotazu
Dobrý den, hledám podle kterého PAŘÍKA se jmenuje Paříkova ulice v Praze 5.
Děkuji mnohokrát.
Odpověď
Dobrý den,
ulice Paříkova na Vysočanech se jmenuje podle MUDr. Václava Paříka (1839-1901), lékaře a starosty v Třebenicích u Lovosic.
Původně před rokem 1895 se tato ulice jmenovala Nádražní (podle své polohy). V letech 1903-1904 byla tato ulice rozdělena a vysočanská část se jmenovala Riegrova podle Františka Ladislava Riegra a libeňská část se jmenovala Paříkova. Když se v roce 1922 Vysočany staly součástí Velké Prahy, byly obě části této ulice opět spojeny pod jeden společný název, a to Paříkova ulice
Zdroje:
* LAŠTOVKA, Marek a kol. Pražský uličník : Encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 2. díl. (O-Ž). 1. vyd. Praha : Libri, 1998. ISBN 80-85983-25-7.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 12:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu