dotaz na původ příjmení Exner a Sochor
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dopátrala původu příjmení: EXNER a SOCHOR. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Exner/ Exnerová pochází z německého apelativa Ochsner = volák, volař.
Pro zajímavost uvádíme, že, dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, v roce 2011 žilo v České republice 1105 osob s příjmením Exner/ Exnerová. Z toho 519 mužů a 586 žen. Nejčastěji pak v Praze, Hradci Králové Liberci či Jilemnici.
A příjmení Sochor/ Sochorová vzniklo z apelativa (= slovo obecného významu) sochor = tyč; přeneseně velmi silný člověk.
Pro zajímavost uvádíme, že, dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, v roce 2011 žilo v České republice 3607 osob s tímto příjmením. Z toho 1702 mužů a 1905 žen. Nejčastěji pak v Praze, Brně, Jihlavě či Veselí nad Moravou.
Zdroje:
* Kde jsme: www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.06.2012 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu