Dotaz na původ jména vesnice
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zdali má jméno Jamolice něco společného s Jakubem de Molay (templář) a také na původ jména Němčice.
Mockrát děkuji
Odpověď
Dobrý den,
ves Jamolice leží 5 km od Moravského Krumlova Na konci 13. století zde byla templářská komenda ( klášter rytířského řádu), ukazují na ni  i nálezy v základech domlů č. 43 a 44.
V místě hanáckého nářečí znojemského typu s redukcí ( i=a a krácením i,í, např. kaplčka, hodň, silňca) mohl název obce vzniknout příponou -ice k osobnímu jménu Jamol(a), které bylo do češtiny přejato z německého Amal, Amol. Před a- u cizích slov se ve staročeštině předsopuvalo j, např. jalmužna.
Místní jména Němčice a Němčičky jsou na Moravě rozložena  jihozápadě, na východě nejdále u Kojetína a Kroměříže. To by ukazovalo na kolonizační infiltraci z Rakouska. Podobně v Čechách, kde místní jména Němčice jsou většinou v Pošumaví.
Němec = přistěhovalec  z německých zemí. Jméno označovalo osobní jména nebo zaměstnání s přívlastkem  Němec. Název obce může také pocházet ze staročeského příd.jména němec = němý.
Název obce Němčice ,Němčany ( Niemtschau) jméno vzniklo analogicky podle místních jmen na -jany z příjmení Němec a znamenalo "ves lidí Němcových", osada lidí Němcových , ale někde jen osada "Němců (Niemczyczy).
Existuje lidový tvar Němč pro prvotní označení (jméno) Němeč = "Němcův".
Použité zdroje
Hosák, L. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. Praha : Academia 1970-1980
http://www.obec-jamolice.cz[…]ky&action=view&id=5
Moldanová, D. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác 2004
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jamolice
http://www.obec-jamolice.cz/
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.06.2017 13:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu