dotaz na předky
Text dotazu
dobrý den potřeboval bych zjistit kde hledat registrační listy zaměstnanců rodu Seilern von Aspang .pracovali zde moji předci jako Hofer, zatím mám jméno Eduardus Richter narozen kolem roku 1810,rodina měla přijít na panství LUKOV přímo s rodinou Seilernů , kteří přišli asi ze Švýcarska kolem roku 1730, nebo nějakou evidenci Seilernů -výplatnice nebo evidenci bydliště ,bydleli v Lukově na Lesním úřadě na panských bytech .údajně mají někde svůj archiv. hledám co nejstarší zmínku o rodu Richter děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Vámi hledané archivní dokumenty by mohly být obsaženy v  následujících archivních složkách:
* Rodinný archiv větve Seilernů Lukov (1562 - 1944) Název fondu (sbírky):Rodinný archiv větve Seilernů Lukov Uloženo v archivu:Moravský zemský archiv v Brně Místo vzniku fondu (sbírky):Lukov Časový rozsah:1562-1944
Metráž:9,85 bm zpracováno (z toho 9,85 bm inventarizováno), 4,75 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je částečně přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Rod Seilern-Aspangů, lukovská větev, spřízněný rod Ringlerů.
Tematický popis:Fond obsahuje majetkoprávní písemnosti, rodinnou korespondenci, relace z císař. dvora 1732-85, diplomatické písemnosti k dějinám dobročinných institucí v Lukově a v Rakousku, písemnosti o chovu koní v Lukově, hospodářské zprávy velkostatků, rodinné fotografie.
Archivní pomůcky:
ŘEZNÍČEK J.: RODINNÝ ARCHIV LUKOVSKÉ VĚTVE SEILERNŮ 1562-1944. Dílčí inventář, 1963, s. 32, ev.č. 930.
* Ředitelství statků a hlavní pokladna Seilernů Lukov (1608 - 1943) Název fondu (sbírky):Ředitelství statků a hlavní pokladna Seilernů Lukov Uloženo v archivu: Moravský zemský archiv v Brně Místo vzniku fondu (sbírky):Lukov Časový rozsah:1608-1943
Metráž:29,5 bm zpracováno (z toho 29,5 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Ústřední správa statků rodu Seilernů v Lukově.
Tematický popis: Spory s nájemci J.F.Haynischem, J.K.Holoubkem a F.Kudlerem, předávání statků, sekretariát ve Vídni-záležitosti rodiny, domu, panství Litschau, saské rytířské statky, inspektorát Přílepy, dolnorakouský fideikomis, moravský fideikomis, panství Hetzendorf, panství Enzersdorf, ředitelství statků ve Vídni-koupě a prodeje, sanitní záležitosti, pozůstalosti, úřední zprávy, vojenské, stavební záležitosti, patronátní, školní záležitosti, daně, pronájmy, ústřední kancelář ve Vídni, ředitelství statků v Lukově, účty - účty rodiny, účty statků-důchodní, lesní, rybniční, purkrabský, obroční, stavební plány.
* Archiv obce Lukov (1724 - 1945)
Název fondu (sbírky):Archiv obce Lukov
Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Zlín Místo vzniku fondu (sbírky):Lukov Časový rozsah:1724-1945
Metráž:2,1 bm zpracováno (z toho 2,1 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Obecní úřad Lukov Tematický popis: Urbář obcí Lukov a Vítová, parcelní protokol, kroniky, zápisy zastupitelstva, zápisy komisí, matriky obyvatel, písemnosti z působení obecní správy, inventáře, rozpočty, volební písemnosti, školní záležitosti, zemědělství, účetní knihy, stavební záležitosti, pečetidlo.
Archivní pomůcky:
ZBRÁNKOVÁ D.: ARCHIV OBCE LUKOV 1724 - 1945 (1957). Inventář, 2002, s. 20, ev.č. 484.
Původ Vašich předků je možné ověřit genealogickým výzkumem. Pokud se ve výše uvedených dokumentech vyskytuje příjmení Richter častěji, není  možné bez genealogického bádání jasně určit, které osoby patří mezi Vaše předky. Vyloučena není ani možnost, že se Vaši předci přistěhovali do Lukova z jiné oblasti.
Jak postupovat při genealogickém výzkumu Vám mohou poradit např. následující publikace a zdroje:
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Matriky pro tuto oblast již byly digitalizovány. Dostupné jsou prostřednictvím serveru: www.actapublica.eu (Moravský zemský archiv Brno/ obec: Lukov (u Zlína) ) - též http://actapublica.eu/matriky/brno/?akce=hledat&ac_me=Lukov%3ALukov+%28Grosslukow%2CVelk%C3%BD+Lukovec%29+%2F+Zl%C3%ADn&submit=Hledat&hl_all2=2588&hl_signatura=
Archivní pátrání je náročnější na čas, neboť ne vždy jsou v matrikách a dalších archivních pramenech uvedeny rejstříky . Situaci ztěžuje též písmo, které je často psáno kurentem, v některých případech německy, u starších záznamů latinsky.
V případě potřeby se můžete obrátit též na profesionální genealogy.
Více o rodu Seilern von Aspang: http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/rod-seilern-aspang
Přehled archivních fondů v České republice: http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/Default.aspx
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 12:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu