-
To se mi líbí
-
Doporučit
Existovala prosím v Praze či jejím okolí smaltovna Broulim/Broulím?
Děkuji předem za info.
Dobrý den,
firma Václava Broulima na emailové štítky a cedule je zmíněná jako nově vzniklá v Národní politice ze dne 31.7.1892 (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/28694527). Během své více než čtyřicetileté (možná delší) existence vystřídala firma několik sídel a postupně se rozrůstala a rozvíjela.
Ve svém podnikání Václav Broulim navázal na firmu Petronin (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6442546). První inzeráty firmy "V. Broulima" či též později "První české továrny emailových štítů" jsou zaměřené převážně na lékárny. Firma V. Broulim v nich nabízí emailové štítky pro lékárny a drogerie. Dále malbu na sklo a porcelán pro lékárny. V té době sídlila firma na adrese Praha, Svatovojtěšská 231.
V pozdějších inzerátech se nabídka zboží značně rozšířila. Kromě emailových štítků firma vyráběla též nárožní tabule, domovní čísla, štítky pro botanické zahrady a parky, oznamovací tabule s nadpisy a čísly pro dráhy, pošty, školy, úřadovny a továrny, emailové cifry a ručičky na věžové hodiny, ciferníky na hodiny, reklamní tabule aj. V roce 1902 byla inzerována zvláštní nabídka na Broulimovu domácí nástěnnou lékárničku. Firma promptně reagovala na další novinky ve společnosti a tak postupně inzerovala i emailové štítky k telefonům a jiným aparátům a štítky na sedadla a orientační cedule pro kina.
Po první světové válce koupil Václav Broulim Dolejší mlýn na Radotínském potoce, kde zřídil smaltovnu. Oficiální adresa firmy ovšem byla do konce 20. let Praha, Spálená ulice 28, ve 30.letech poté Národní třída 6.
Inzeráty s nabídkou služeb firmy se v tisku objevují až do roku 1933. Jak ovšem vyplývá ze stránek Letopisecké komise Radotín, smaltovna v bývalém Dolejším mlýně fungovala pravděpodobně až do znárodnění, kdy ji převzalo družstvo Smalt.
* https://m.mcpraha16.cz/Mlyny-na-Radotinskem-potoce.html
* http://www.letopisciradotin.cz/prednasky/mlyny.html
* https://www.knihovna-radotin.cz/docs/Almanach.pdf
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/28694527 (nová živnost 31.7.1892)
Dobové inzeráty:
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/7685318 (výroba v roce 1893)
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6796951 (výroba 1897 - podrobný popis nabídky)
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29643963 (výroba v roce 1898)
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/28677938 (výroba v roce 1900)
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/9278184 ( sokolské sklenice1901)
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29924936 (1902 )
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/7227446 (1902) zvláštní nabídka Broulimova nástěnná lékárnička 1902 )
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/28598787 (zvláštní nabídka Broulimova nástěnná lékárnička 1902 )
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6400373 (1904 )
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29218777 ( 1905)
* http://kramerius4.nkp.cz/[…]/uuid:045b1fa0-30a4-11e7-a38c-005056827e51 (1911 )
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/32452967 (1926 - neveřejný dokument)
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/5995631 (1927 - neveřejný dokument)
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29579050 (1933 - neveřejný dokument)
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Praha
Národní knihovna ČR
04.02.2019 18:29