Řecká abeceda
Text dotazu
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak zjistím jaké písmeno starořecké alfabety odpovídá písmenu v "latince". Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
k přehledu o řeckých písmenech nejlépe poslouží učebnice řečtiny (starořečtiny). Například v Mluvnici jazyka řeckého (Niederle, Varcl, 1998) se na straně 9 nachází přehledová tabulka s řeckou abecedou a jejím přepisem, resp. seznamem hlásek, které písmena abecedy představují. Podobný přehled nabízejí i jazykové souhrny vydávané jako karty (foto edice), i ty máme v katalogu NK ČR k dispozici.
Pro rychlý náhled Vám může posloužit také některý z webů věnovaných řečtině či Řecku, tabulka abecedy je dostupná např. na https://reckaabeceda.cz/tabulka/.
Doporučená literatura a zdroje:
HORÁČEK, Filip a CHLUP, Radek. Učebnice klasické řečtiny. Vyd. 1. Praha: Academia, 2012. 445 s. ISBN 978-80-200-2123-6.
JUSTROVÁ, Jana. Ortografická různost novořečtiny: problémy zápisu a přepisu. Bakalářská práce. Brno, 2018. Filozofická fakulta. Masarykova univerzita. Dostupné online: https://is.muni.cz/th/ycatv/.
MUCHNOVÁ, Dagmar. Souhrn starořecké gramatiky: klasická řečtina. 2., rev. vyd. Pha [i.e. Praha]: Holman, 20008 [i.e. 2008]. [4] s. (8 sloupců). Foto edice. ISBN 978-80-85848-92-2.
NIEDERLE, Jindřich, Václav NIEDERLE a Ladislav VARCL. Mluvnice jazyka řeckého. Praha: Vyšehrad, 1998, 288 s. ISBN 80-7021-283-7.
https://reckaabeceda.cz/tabulka/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.05.2023 01:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu