dostupnost periodik
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal na dostupnost následujících titulů, jsem poněkud
nešikovný ve vyhledávání, proto prosím o pomoc.
Jedná se o tato periodika:
Rudé Právo: Roč.67, č.204 - 256 (1987/9,10) Lidová demokracie: Roč. 43, č.
204 - 256 (1987/9,10) Svobodné slovo: Roč. 43, č. 204 - 256 (1987/9,10)
Práce: Roč. 43, č. 204 - 256 (1987/9,10) Mladá fronta: Roč. 43, č. 204 - 256
(1987/9,10).
Mockrát děkuji za odpověď, rád bych si tyto tituly případně objednal ze
skladu k prezenčnímu studiu ve knihovně.
Odpověď
Dobrý den,
v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) lze periodika vyhledávat zadáním jejich titulu do pole Název a pro získání přesnějších výsledků doporučujeme zvolit položku Seriály (periodika) v poli Druh dokumentu. Informace o možnostech výpůjčky jsou u každého titulu k dispozici pod ikonou Exempláře, kde již naleznete přehled konkrétních ročníků s údaji o jejich dostupnosti. Bohužel žádné periodikum v požadovaném roce nebylo zatím zdigitalizováno, některá však byla převedena v zájmu jejich ochrany na mikrofilm (mají za názvem uvedeno "mikrodokument").
Periodika na mikrofilmu lze z elektronického katalogu objednat k prohlížení do speciální studovny, kde je k dispozici čtečka. Jedná se o Studovnu periodik (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=peri_studovna.htm ), Studovnu společenských a přírodních věd (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_stud_spol_prir_ved.htm ), případně Studovnu vědeckých pracovníků, má-li uživatel oprávnění k jejímu užívání (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_stud_ved_prac.htm ).
Pokud elektronický katalog nenabízí žádné exempláře dostupné k objednání, lze využít ještě lístkové katalogy v Hale služeb (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_kat_jmenne.htm ) nebo jejich naskenovanou podobu v systému Katif (http://katif.nkp.cz ) a pokusit se dohledat ještě další signatury titulu, které by bylo případně možné vypůjčit do studovny.
K Rudému právu elektronický katalog poskytuje pouze informaci o poškozených tištěných exemplářích, které vypůjčit nelze, rok 1987 zatím není na mikrofilm převeden (titul končí rokem 1972). V katalozích Katif jsme nalezli další signatury, které by mohly být dostupné k výpůjčce, a to v Generálním katalogu III, zásuvce PRACE/W - PREE a čísla záznamu 325 (signatura 54 B 1389), 326 (54 A 2270) nebo 327 (Na 61). Záznamy se skládají z několika lístků, na kterých je k dispozici rozpis jednotlivých ročníků, můžete je prohlížet pomocí šipek pod odkazem Kontakt v horní liště. Zde také naleznete odkaz pro objednání periodika (Objednat titul). Pokud do jednoduchého formuláře vyplníte i svoji e-mailovou adresu, budete o průběhu a zpracování objednávky bezprostředně informován.
Přístup k Rudému právu z r. 1987 v digitální podobě nabízí na svých stránkách Ústav pro jazyk český AV ČR v Archivu digitalizovaných časopisů (http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo/1987 ).
Lidová demokracie z roku 1987 i Mladá fronta jsou přístupné pouze na mikrofilmu, které lze objednat ke studiu do speciální studovny z elektronického katalogu(http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&local_base=NKC&doc_number=000648343 a http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&local_base=NKC&doc_number=000648334).
Svobodné slovo i deník Práce z roku 1987 je třeba hledat opět v naskenovaných katalozích Katif, Generální katalog III, zásuvka SKRIP - SMES, číslo záznamu 395 (signatura 54 A 2379) pro Svobodné slovo a zásuvka POLO - PRACE/J, čísla záznamů 405 (sign. 54 A 2380) a 406 (sign 54 A 1925) pro Práci.
Pokud byste měl s nalezením nebo objednáváním periodik nějaké obtíže, můžete se obrátit na Informace v Hale služeb (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_hala_sluzeb.htm ) nebo nás navštívit ve studovně Referenčního centra (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm ), kde Vám rádi pomůžeme nebo poradíme.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.07.2011 15:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu