Dostupnost novin v NK ČR
Text dotazu
Dobry den,
existuji ve vasi knihovne noviny z roku 1977 (jakykoliv denik, Mlada fronta,
Zemedelske noviny...) a pokud ano, bylo by mozne poridit fotokopii?
Predem dekuji za odpoved a preji prijemny den
Odpověď
Dobry den,
Vami uvedene deniky jsou v NK CR dostupne, NK CR ziskava dokumenty vydane na uzemi CR na zaklade prava povinneho vytisku, takze ve fondu NK CR se nachazeji i dalsi periodika z roku 1977, v souvislosti s fyzickym stavem mohou byt nektere svazky vyrazene z pujcovani, pripadne mohou byt nekompletni pokud nebylo dodano nektere cislo. Mlada fronta jiz byla prevedena na mikrofilm, rok 1977 si muzete ke studiu objednat prostrednictvim Elektronickeho katalogu NK CR - baze NKC (http://sigma.nkp.cz/nkc/cze), ve vyhledavacim formulari staci zadat do pole "Slova z nazvu" Mlada fronta (vcetne diakritiky) a dotaz omezit pomoci rolovaciho menu v poli "Druh dokumentu" na Serialy (periodika) nebo na Mikrodokumenty. Vzhledem  k poskozeni tistenych svazku jsou v pripade existence mikrofilmu originalni dokumenty stazeny z pujcovani. Podminkou pro objednani dokumentu prostrednictvim NKC je platny ctenarsky prukaz, pokud ho dosud nemate vystaveny, muzete o objednani mikrofilmu pozadat pracovniky Oddeleni studoven (zdenek.matusik@nkp.cz), pripade Haly sluzeb (hala.os@nkp.cz).  Mikrofilm si muzete prohlednout napr. ve Studovne spolecenskych a prirodnich ved
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_stud_spol_prir_ved.htm) nebo ve Studovne periodik (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=peri_studovna.htm).
Zemedelske noviny je mozne objednat pomoci naskenovaneho Generalni katalogu III (http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx) > zasuvka Nou-Obn > zaznam c. 318, odkaz na objednavku naleznete v levem hornim rohu nad naskenovanym katalogizacnim listkem. V objednavce prosim uvedte, zda mate zajem o cely rok 1977 nebo o konkretni ctvrtleti ci mesic. Pokud do objednavky vyplnite i Vasi e-mailovou adresu, bude Vas system prubezne informovat o stavu objednavku. Pro objedani dokumentu v naskenovanych katalozich neni nutne mit ctenarsky prukaz, pro samotne studium je vsak jiz nezbytny. Zemedelske noviny muzete studovat ve Vseobecne studovne (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_vseob_stud.htm). Doba expedice objednanych dokumentu je u obou uvedenych periodik cca 2-3 hodiny.
Z mikrofilmu a svazanych dokumentu vetsich formatu bohuzel neni mozne zhotovovat kopie samoobsluzne. Pokud byste mela zajem, muzete si pro osobni potrebu zhotovit kopii vlastnim digitalnim fotoaparatem, bez pouziti blesku a stativu. Zhotoveni kopii je mozne objednat osobne ve studovne, v niz dokument studujete. Cena kopie 1 strany A3 zhotovene z mikrofilmu (Mlada
fronta)   je 13,50 Kc, kopie ze Zemedelskych novin by byla zhotovena
prostrednictvim velkoformatoveho skeneru, 1 strana A3 - 13,- Kc.  V pripade, ze znate konkretni citaci, muzete si zhotoveni kopii objednat i e-mailem (reference@nkp.cz), k cene kopii se pak pricita priplatek za pripravu predlohy (30,- Kc), pri zasilani kopii postou i priplatek za balne (35,- Kc) a postovne doporucene ve skutecne vysi. Veskere kopie zhotovene NK CR jsou dle Autorskeho zakona c. 121/2000 urceny pouze pro vzdelavaci, vyzkumnou a osobni potrebu objednavatele, pripadne pro interni potrebu organizace.
Na strankach NK CR naleznete informace o provozni dobe jednotlivych studoven (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_provoz_doba.htm), registraci uzivatelu (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98),
kompletni cenik (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cenik.htm) i pravidla poskytovani reprografickych sluzeb (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_repr.htm).
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.05.2008 12:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu