-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
jsem cukrář a sběratel a pro knihu o historii cukrářství na Plzeňsku sháním katalog výstavy umění cukrářského, která se konala v Průmyslovém paláci v Praze od 16. do 21. června 1923. Měl jsem přes meziknihovní službu vypůjčený katalog II. celostátní výstavy umění cukrářského z r. 1932 (máte ho také ve fondu) a v něm byla zmínka o pojednání o plzeňských pernikářích a cukrářích, které napsal Ladislav Lábek a mělo vyjít právě v katalogu z r. 1923.
Zatím jsem kontaktoval plzeňské archivy, SVK PK, Národopisné muzeum a nikde se nepodařilo dohledat informaci o názvu a uložení publikace. Mám jen informaci o tomto článku: LÁBEK, L.: Pernikáři a cukráři ve staré Plzni. = Reforma, 1923, č. 134. (Bibliografie Plzně. Plzeň: 1995). Reforma z roku 1923 se ovšem nenalézá ve fondu SVK PK, u Vás by měla být zde: 54 B 001434/R.1923 Roč.05 Leden-Červen – poškozený fond Hostivař.
Můžete mi poskytnout informaci o názvu a případném umístění katalogu výstavy z r. 1923 ve Vašem fondu nebo ve fondech jiných knihoven? Pokud by to bylo možné, měl bych zájem o výpůjčku nebo poskytnutí kopií katalogu a také Lábkova článku z Reformy. Případně jsem ochoten zajet k Vám.
Dobrý den,
Národní knihovna ČR vlastní pouze výtisk katalogu z druhé výstavy "umění cukrářského" v Praze z roku 1932.
Po delším pátrání se nám ovšem podařilo objevit záznam jednoho výtisku katalogu z roku 1923 v lístkovém katalogu Národního muzea v Praze.
Katalog nesl název:
Katalog výstavy umění cukrářského a odborných dodavatelů v Praze. Průmyslový palác ve dnech 16 - 21. 6. 1923. Praha, náklad vlastní.
V knihovně Národního muzea je tento katalog uložen pod signaturou 83 VII 397.
Záznam o dokumentu v lístkovém katalogu Knihovny Národního muzea v Praze: http://listky.nm.cz/catalogue/cat_word.php?rootdirID=1&letterID=15&wordID=643&catID=1&PHPSESSID=be40cb55b3580272e6bbc179342387d9
V případě zájmu o kopii či půjčení daného dokumentu se prosím domluvte přímo s kolegy z Národního muzea v Praze: https://www.nm.cz/knihovna-nm#o-nas
Požadovaný svazek (leden - červen) novin "Reforma. Ústřední deník Československé živnostensko-obchodnické strany středostavovské" je bohužel v Národní knihovně ČR vyřazen pro své poškození z půjčování. Pokusíme se však zaslat dotaz kolegům, kteří mají poškozený fond na starosti, zda by i přes poškození nebylo možné z uvedeného titulu a čísla zhotovit kopii požadovaného článku.
S odpovědí se Vám ozveme.
Níže uvádíme ještě několik článků k výstavě z dobového tisku (některé dokumenty jsou volně přístupné, jiné pouze na vybraných počítačích pro systém Kramerius Národní knihovny ČR):
* Český deník. 1923, 157 (10.6.), s. 5. http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8917756 (není voně dostupné)
* Národní politika. 1923, č. 142 (26.5.), s. 5.http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8731900 (volné)
* Moravská orlice. 1923, č. 120 (29. 5.), s. 2. http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/28487619 (není volně dostupné)
* Národní listy. 1923, č. 170 (23. 6.), s. 3. http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6128201 (volné)
* Národní listy. . 1923, č. 150 (3.6.), s. 5. http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6126813 (volné)
* Český deník, 1923: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8919864 (není volné)
* Československá republika: 1923, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29997150 (není volné)
* Československá republika, 1923, č. 151 (3. 6.), s. 9. http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29328455 (není volné)
* Národní politika. 1923, č. 170 (23. 6.), s. 5. http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8734212 (volné )
V případě, že byste se chtěl danému tématu věnovat podrobněji, zasíláme též odkazy na archivní fondy k tématu:
Název fondu (sbírky):Společenstvo cukrářů, perníkářů Plzeň Uloženo v archivu:Archiv města Plzně Místo vzniku fondu (sbírky):Plzeň (Česko) Časový rozsah:1905-1952
Metráž:0,29 bm zpracováno (z toho 0,29 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je částečně přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Společenstvo Tematický popis:Evidenční Archivní pomůcky:
BĚLOHLÁVEK M.: SPOLEČENSTVO CUKRÁŘŮ, PERNÍKÁŘŮ APOD., 1905 - 1952. Sdružený a skupinový inventář (část), 1964, s. 225, ev.č. 367
--------------------------
Název fondu (sbírky):Společenstvo cukrářů, perníkářů, čokoládovníků a voskařů pro Velkou Prahu a okolí Uloženo v archivu:Archiv hlavního města Prahy Místo vzniku fondu (sbírky):Praha (Česko) Časový rozsah:1890-1952
Metráž:0,84 bm zpracováno (z toho 0 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Společenstvo cukrářů, perníkářů, čokoládovníků a voskařů pro Velkou Prahu a okolí, Petrské nám. 7, Praha II.
Tematický popis:Evidence učňů, hlášení živností, pohřební fond, valné hromady, výborové schůze, schůze sekcí, učební smlouvy, exekuce dlužníků, zlomek účetnictví, kartotéka členů.
Archivní pomůcky:
KOPEČKOVÁ JANA: SPOLEČENSTVO CUKRÁŘŮ, PERNÍKÁŘŮ, ČOKOLÁDOVNÍKŮ A VOSKAŘŮ PRO VELKOU PRAHU A OKOLÍ 1890 - 1952. Prozatímní inventární seznam, 2003, s. 2, ev.č. 230.
Více archivních fondů k společenstvu cukrářů můžete nalézt v souborném katalogu archivních fondů Ministerstva vnitra ČR: https://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice-386553.aspx
Informace o vydaných dokumentech
Praha
Národní knihovna ČR
28.06.2019 16:10