dostupné knižní tituly k danému tématu
Text dotazu
Prosím, potřebuji zjistit, jak správně vyhledat všechny dostupné knižní tituly k tématu, které zpracovávám. Konkrétně tedy \"Média v Českém Krumlově před rokem 1989 a po něm\" V tom velkém množství knihovních vyhledávačů se poněkud ztrácím a nevím, který mi vyhledá opravdu vše.
Odpověď
Dobrý den,
k tématu práce můžete obecně hledat knihy nebo články v časopisech, které se zpracovávají zvlášť. Ve vašem případě půjde zřejmě spíše o články.
Zdrojů je více, a je třeba je kombinovat, protože žádný nepokrývá vše.
1. Knihy najdete v bázi NKC nebo ČNB (česká národní bibliografie), na této adrese: http://www.nkp.cz/. Do pole předmětu (nebo /slova ze všech polí/) zadejte: Český Krumlov média (popř. noviny, apod.). Eventuálně jen Český Krumlov, abyste mohla posoudit tituly ve větším rozsahu. Zde ale mnoho ke své práci nenajdete.
2. Články je možné hledat v bázi ANL (na stejné adrese). Na podobně formulovaný dotaz se zobrazilo několik článků. Báze obsahuje bibliografické údaje o časopiseckých článcích ve vybraných časopisech od r. 1991. Pro předchozí roky existuje jen tištěná bibliografie.K dispozici je v Národní knihovně (Bibliografický katalog ČSR : Články v českých časopisech, od r. 1953 do r. 1990).
Zde byste musela hledat podle rejstříků, nebo podle témat.
Dalším zdrojem je báze Anopress, kterou poskytuje celá řada knihoven. Má tu výhodu, že obsahuje plné texty článků (nejen bibliografické záznamy), v nichž můžete vyhledávat. Pokrývá také jiný rozsah periodik než báze ANL (je více zaměřená na noviny).
Dále můžete využít služeb Vědecké knihovny v Českých Budějovicích. Ta vydávala tištěnou bibliografii: Jihočeský kraj v tisku v roce ... : soupis publikací a článků . České Budějovice : Státní vědecká knihovna, 1966-1991.
Bibliografie by měla být v knihovně k dispozici. Kromě toho by vám možná kolegové a kolegyně z této knihovny poradili vzhledem k tématu lépe než mi.
Obrátit se na ně můžete také prostřednictvím služby Ptejte se knihovny.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.01.2008 13:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu