Doporučená literatura - vybavení nemocnic, LDN
Text dotazu
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mé
bakalářské práce, marně sháním nějakou literaturu k historii nemocnic a LDN,
která by byla od roku 1950-1989, mělo by se to týkat vybavenosti nemocnic po
stánce materiální, jaká byla kvalita ubytování v té době v nemocnicích,
dodržování standardů týkající se bezpečnosti o pacienty apod.a pokud to samé
je možné najít v literatuře, aby se to týkalo dnešní doby ( 1989-2009).
děkuji moc za odpověď, přeji hezký den:)
Odpověď
Dobrý den,
ve zdrojích Národní knihovny ČR jsme bohužel nalezli pouze obecněji zaměřené dokumenty, ve kterých byste mohla najít určité informace, případně by Vás mohly odkázat na další relevantní literaturu:
Elektronický katalog NK ČR - http://sigma.nkp.cz/cze/nkc:
Lůžková péče ČR 1975-1993. Praha: Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky, 1995. 53 s. : tabulky, grafy ; 20 cm.
* lůžková zařízení -- Česká republika * demografické statistiky * léčebny * lůžková péče * lůžkový fond * nemocnice * ozdravovny * zdravotnické statistiky
SVOBODNÝ, Petr; HLAVÁČKOVÁ, Ludmila. Pražské špitály a nemocnice. Praha:
NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1999. 179 s. : il. ; 19 cm. ISBN 80-7106-315-0.
* zdravotní péče -- Praha (Česko) -- dějiny * dějiny nemocnic -- Praha
(Česko)
České zdravotnictví : vize a skutečnost : složité peripetie od plánů k realizaci / [editoři] Hana Mášová, Eva Křížová, Petr Svobodný. Praha :
Karolinum, 2005. 250 s. : il. ; 21 cm. ISBN 80-246-0944-4.
* zdravotnictví -- Československo * zdravotnictví -- Česko * zdravotnictví
-- dějiny
FRIČ, Ivan. Sociální lékařství : určeno pro posl. fak. všeobec. lékařství.
[Díl] 1. Praha: SPN, 1984 (TZ 52). 198 s. : tb. ; 30 cm.
* zdravotnictví - péče zdravotní - vývoj - učebnice vysokošk.
* zdravotnictví - Československo - dějiny a organizace - učebnice vysokošk.
* lékařství sociální - učebnice vysokošk.
BÍLEK, Vilibald, NIKLÍČEK, Ladislav. Úvod do studia dějin zdravotnictví a sociálního lékařství. Praha : SPN, 1981 (Tiskařské závody 52). 119 s. ; 4° Analýza uplynulého vývoje a současného stavu zdravotnictví v ČSR / Zprac.
kol. za ved. B. Doubka. Praha : Avicenum, 1970 (SČT 19). 218, [1] s. ; 8°
* Zdravotnictví čs. - vývoj - rok 1945-1968 - rozbory
Vhodnější zdroje k Vašemu tématu budou mít jistě k dispozici spíše knihovny zaměřené na lékařství a zdravotnictví, jako např. Národní lékařská knihovna
(http://www.nlk.cz) nebo Knihovna Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů (http://knihovna.nconzo.cz/), které můžete také požádat o pomoc při hledání dalších pramenů.
Národní lékařská knihovna zpřístupňuje své zdroje v rámci rozhraní portálu MEDVIK (http://www.medvik.cz), doporučujeme využít zejména článkovou bibliografii Bibliographia Medica Čechoslovaca (BMČ) - http://195.113.87.237/bmc/index.jsp, a také její retrospektivní část BMR (http://dec2.nlk.cz:4001/ALEPH/CZE/BMC/BMR/BMR/START). Katalog Knihovny NCONZO naleznete na adrese http://katalog.nconzo.cz/.
Jako klíčová slova byste mohla použít např. nemocnice - vybavení, zdravotnická - zařízení - vybavení, zdravotnická - zařízení - dějiny (historie, vývoj), zdravotnická - péče - kvalita, péče - zdraví - kvalita aj.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.02.2010 08:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu